top of page

Belangrijke voorwaarde: Ouders op 1 lijn?


De meeste aanvragen in mijn praktijk voor een slaapconsult, worden gedaan door de moeder. Veelal wel overlegd met de andere ouder, maar de moeder neemt uiteindelijk vaak de eerste stap.


Een van eerste de vragen die ik altijd stel in het kennismakingsgesprek is of beide ouders het slaapgedrag van hun kindje op dezelfde manier ervaren. Als ze het een voor een vervolgens vertellen, blijkt dat heel vaak niet zo. En dat is begrijpelijk, de rolverdeling is niet altijd gelijk en uiteraard gaat de een er ook makkelijker mee om dan de ander etcetera. Dat is niet erg.

Wat ik wel heel belangrijk vind en wil achterhalen in een gesprek, is of ouders op 1 lijn liggen en de draagkracht die er is. Dat ze sámen het slaapgedrag van hun kindje willen veranderen. Dat ze daar samen achter staan, maar ook dat ze elkaar steunen.


Want een van de belangrijkste voorwaarden om het traject te laten slagen is namelijk dat de aanpak consequent is en dat ouders het plan vanuit hun intrinsieke motivatie gaan uitvoeren. De knop van het er in het verleden allemaal niet werkte moet bijvoorbeeld om. Ouders moeten in de aanpak geloven en er voor willen gaan. Samen. Want alleen dat leidt tot een consequente aanpak. Alle neuzen dezelfde kant op zeg maar.

Onderdeel van een consult bij mij is het bijhouden van 3 x 24 uur aan alle activiteiten, slaapjes en voedingen. Vaak geeft dit 'dagboekje' ouders al veel inzicht waar het werkelijke slaapprobleem ligt. In eens staat zwart-op-wit hoe de dagen verlopen en dat is soms best confronterend. Confronterend, maar wel een helder vertrekpunt voor mijn uitgebreide maatwerk analyse. En naast de intake en het kennismakingsgesprek de basis voor een slaapplan op maat.


Maar mijn slaapplan kan nog zo duidelijk en onderbouwd zijn. En de wilskracht kan nog zo groot zijn; het gaat hem om de consequente uitvoering. En met mijn steun en (indien gewenst dagelijkse) coaching vormen we echt een team. En dan zie je ook dat het traject dus ook eigenlijk altijd slaagt.

Kindjes hebben dat namelijk nodig in hun weg naar het (opnieuw) instellen van slaapradartjes of het afbouwen van ongewenste associaties. Die consequente aanpak die leidt tot routine, wat leidt tot gewenning. Gewenning van het nieuwe, verbeterde slaapgedrag.


Daarom besteed ik in de beginfase veel aandacht aan deze belangrijke factor, zodat vanaf het begin alle neuzen dezelfde kant op staan. Zodat wij als team ervoor kunnen zorgen dat het kindje beter gaat slapen!


Worstel jij ook met het slaapgedrag van je kindje? En kom je er met je partner niet helemaal uit waarom je kindje onrustig slaapt? Laat mij eens met je meekijken, ik doe het graag. Je kunt altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen via mijn website of bel mij via 06 15046636.


Lieve groetjes,


Marijke Smeding

06 15 04 66 36

Meer lezen over slaap? Vraag dan nú de gratis slaaptips aan

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page