top of page

Geobsedeerd slaapjes tellen


Herken jij dat? Dag in, dag uit bezig met de slaapjes van je kind?


De hele dag rekenen of er voldoende geslapen wordt? Duimen en amper durven te bewegen, in de hoop dat er een cyclus wordt afgerond? De hele dag op je horloge kijken wanneer je kindje weer in bed moet liggen?

Néé lieve ouders. Alsjeblieft doe dat niet.

Dat er voldoende geslapen wordt is belangrijk. Heel belangrijk zelfs. En ook volgens een mooie spreiding op de dag. En ook dat er slaapcycli worden afgerond.


Maar niet ten koste van álles.

Want té gefocust op het slapen brengt stress en onzekerheid mee bij jou als ouder. En exact dát werkt ook door op je kindje.

Alles dan loslaten? Nee, zeker niet. Maar meevaren op die natuurlijke ritmes van je kindje is the key. En daarom zijn die wakkertijden zo fijn. Want dat zorgt voor kwalitatieve slaap en dat er minder hulp nodig is bij inslapen. En dat helpt jou en je kindje in een mooi ritme te komen. Maar dat loopt niet van de een op de andere dag soepel. Dat is soms even een zoektocht. Maar lieve ouders; dat is niet erg.


En ja...


✨ Dat betekent dat je soms nét wat eerder van huis mag vertrekken om je kindje in de kinderwagen dat slaapje te kunnen laten, doen als je een afspraak hebt bij de tandarts. Dus ga niet krampachtig hopen dat je kindje op tijd gaat slapen in bed en jij met veel haast- en vliegwerk nét -of je zal zien, net niet- die afspraak haalt.


En ja... ✨ Dus misschien een extra rondje met de auto als je kindje in slaap is gevallen, zodat die slaapcyclus net even wordt afgerond.

In plaats van wakker proberen te houden, zodat je kindje in bed kan slapen.

✨En blijf niet proberen, proberen en uiteindelijk gefrustreerd proberen als je kindje een slaapje - om wat voor reden dan ook- niet pakt.

-> Ga dan op zoek naar een alternatieve slaapplek met meer succesgarantie. En lukt het niet?

✨Zet dan écht die knop om, ga door met de waan van de dag en kort de wakkertijd naar het volgende slaapje wat in.

En wordt je kindje - om wat voor reden dan ook- een keer wakker na 20 minuten? Kijk of je met speen of een beetje hulp het slaapje kan verlengen. En lukt dat niet lieve ouders: geen paniek. Echt niet eens erg een keer een korter slaapje.

En onthoud; wordt de dag echt een puinhoop? Dan gooi je die dag weg, jammer dan-> 18:00 in bed -> morgen weer een kans.

Je zal zien, dat geeft rust in je hoofd. En dat werkt ook door op je kindje.

Probeer het eens.

Maar denk je na het lezen van deze blog; maar ál mijn dagen zijn een puinhoop? Dan speelt er meer. En dan is het goed die basis onder de loep te nemen.Zet hem op,


Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

marijke@bureauvanslaap.nl

06 15 04 66 36


1.060 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven