top of page

Je kindje niet laten huilen in bed


Waarom je kindje laten huilen niet goed voelt.


Wij ouders, zijn Koning in troosten. Gelukkig maar dat we dat hebben meegekregen vanuit de natuur. Want het is het enige communicatiemiddel van je baby als hij je nodig heeft. Dus je wil responsief reageren en anticiperen op wat je kindje nodig heeft. Logisch dus dat je je kindje oppakt en de liefde en geborgenheid biedt die hij nodig heeft.


Maar blijft je kindje huilen, dan kan dat bijzonder stressvol zijn. Een stukje onmacht vaak. Want je kindje wordt, ondanks dat jij hem oppakt, niet stil. Je gaat het lijstje af van honger, luier, pijn etc. Of je ziet dat je kindje moe is en legt je hem in bed. Maar je kindje gaat niet slapen, het huilen wordt eigenlijk alleen maar erger. Help. Wat nu?


Soms is die zoektocht waarom je kindje huilt heel lastig. Uiteraard kan er iets medisch zijn, fysieke onrust als (verborgen reflux) of een verkoudheid kan een serieuze stoorzender zijn. Of je kindje is oververmoeid, waardoor ook niks meer lijkt te werken. Of je kindje is gewend om altijd hulp te krijgen, dus weet gewoon niet wat te doen in dat bedje. En zo zijn er tal van factoren die er voor kunnen zorgen dt je kindje gaat huilen in bed.


Dit kan jou als ouder soms heel onzeker maken en dat begrijp ik heel goed. Maar twijfel niet aan jezelf, want je handelt uit liefde en doet alles wat het beste lijkt voor je kindje. Heb vertrouwen in jezelf.


Maar mijn belangrijkste advies is; volg je hart, volg je gevoel. Ook al weet je soms ook even niet wat te doen. Wel oppakken, even laten huilen, die extra voedingen, bij je in bed nemen?


Responsief reageren en anticiperen op (wat je denkt) je kindje nodig heeft, is altijd een goed idee. Liefde, knuffels en zich geborgen voelen is voor je kindje zó belangrijk. Dan maar even niet ‘volgens het boekje’. Dat kan soms even heel fijn voelen.


En voelt die door de buurvrouw geadviseerde slaaptraining van (gecontroleerd) laten huilen niet goed? Niet doen.


Volg je gevoel, reageer responsief. Ook met slapen.

Laat je kindje dus niet huilen als dat niet goed voelt.


We kennen allemaal de (gecontroleerd) laten huilen methodieken. En geloof mij, het geeft je heel veel houvast. Je staat in ‘tijdslots’ met die stopwatch op de gang af te tellen tot je weer naar binnen mag. Maar voelt het echt goed?


En is het duurzaam? Pak je de oorzaak aan? Krijgt je kindje zo een fijne associatie met zijn bedje en met slapen? Maar bovenal; voelt het voor jou als ouder goed?


NEE.


Jammer dat het toch nog steeds door consultatiebureaus en bepaalde slaaptrainings- methodieken wordt geadviseerd. Terwijl er toch al zoveel bekend is over de gevolgen van het laten huilen. Denk aan stress, ontwikkeling, hechting en vertrouwen geven.

En... hoeveel ouders voelen zich echt prettig bij deze ‘laten huilen methodiek’?


Alsjeblieft, voel je niet schuldig als jij deze methodiek ook hebt toegepast. Want ook dat heb je uit pure liefde gedaan, omdat je het ook niet meer wist en je alles al geprobeerd had.


En dat een liefdevolle manier misschien niet werkte, komt omdat eerst die basis goed moet staan. Dus onderzoeken waaróm je kindje huilt en dié oorzaak eerst aanpakken. Dat maakt het zelf én in eigen bed in slaap vallen, zonder je kindje te laten huilen, pas succesvol.


Kiind magazine schreef er een prachtig onderbouwd artikel over.: https://kiind.nl/baby-alleen-huilen/ . Echt een aanrader om te lezen.


Wil je meer weten over hoe wij jou succesvol kunnen helpen op een liefdevolle manier? Plan gerust een vrijblijvende kennismaking in via de website.



Zet hem op,


Liefs, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36

1.159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page