top of page

Veilig samen slapen met je kindje. Kan je veilig samen slapen?


Veilig samen slapen

Als je baby net geboren is, is het voor veel ouders een fijn gevoel als je je baby dichtbij je kan houden en samen kan slapen. Zowel overdag als in de nacht. Het idee achter samen slapen is ook dat je je baby leert dat jij er altijd voor je baby bent en niet zomaar weggaat, dus ook als hij gaat slapen.

Door samen slapen krijgt je kindje vertrouwen.


Voordelen van samen slapen

Samen slapen op dezelfde kamer zorgt ervoor dat jouw kindje jou in de nacht hoort en daardoor weet dat je er voor hem bent. Dat geeft je baby vertrouwen en dat vertrouwen zorgt ervoor dat kindjes op een gegeven moment durven loslaten. Ook worden de ademhaling en hartslag door samen slapen gereguleerd en is het goed voor de hechting. Hechting heeft grote invloed op de ontwikkeling van de sociale, emotionele en cognitieve hersenen. En ook voor de ontwikkeling van je kindje is samen slapen goed. Samen slapen heeft bovendien vaak ook een positief effect op de borstvoeding, omdat samen slapen voor meer rust zorgt.


Er zijn verschillende opties als je graag samen met je baby wil slapen.

Sommige ouders kiezen voor bed sharing, dus samen slapen in hetzelfde bed. Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid raadt dit tot 4 maanden oud af in verband met veiligheid. Weet wel dat het richtlijnen zijn, op basis waarvan jij als ouder een beslissing kan maken om het wel of niet te doen.


Samen slapen (bedding- in) betekent niet alleen samen met je kindje ín een bed slapen. Je kan ook voor rooming- in kiezen; het wiegje of ledikant van jouw kindje ín jouw kamer zetten, zodat je kindje toch dichtbij je slaapt.


En er zijn ook hele fijne bedjes die je aan je eigen bed kan zetten; de zogenoemde co- sleepers. Je kan één zijkant van de co- sleeper makkelijk naar beneden doen, zodat je je kindje snel kan knuffelen, troosten, voeden of aanraken als dat nodig is. Dit is ook een vorm van samen slapen.


Veilig samen slapen

Welke optie je ook kiest, lees je goed in. Het is belangrijk dat waar je voor kiest, veilig is.

Op de website van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid lees je de richtlijnen, evenals op veiligheid.nl).


Co- sleepen heeft veel voordelen

Zelf ben ik heel erg fan van co-sleepen met je baby. Als je een co- sleeper aanschaft, is het belangrijk dat hij aan alle veiligheidseisen voldoet. De zijkant moet je bijvoorbeeld goed kunnen afsluiten, zodat je kindje niet bij jou in bed kan rollen of tussen beide bedden kan vallen of alsnog verstrikt in dekens kan raken. De co-sleeper moet goed aansluiten op jouw bed, zodat er geen gat ontstaat tussen jouw bed en de co- sleeper. Kies niet zo maar voor een co- sleeper, maar voor een co- sleeper die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet.



Veilig samen slapen

Wil je geen aparte co- sleeper kopen voor de relatief korte tijd dat je kindje erin ligt? Weet dat je ook co- sleepers kan huren! Zelf ben ik fan van de Bednest co- sleeper. Dit een co- sleeper die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet én er ook nog eens geweldig leuk uit ziet. Én zowel te huur als te koop is!


Op dezelfde kamer slapen, oftewel 'rooming- in' kan natuurlijk ook door een wiegje of een ledikantje op je kamer te zetten.


Samen slapen moet voor iedereen werken Samen slapen kent dus veel voordelen. Maar het werkt niet altijd. Wij adviseren alleen samen te slapen als het voor jouw kindje én jou als ouders werkt. Want ondanks dat je weet dat een baby zorgt voor minder nachtrust , is het wel belangrijk dat je ook aan je eigen nachtrust denkt.

Samen slapen kan je nachtrust positief beïnvloeden; je slaapt beter omdat je kindje dichtbij je ligt. Maar het kan ook zijn dat je juist veel lichter slaapt, omdat je veel waakzamer bent en dus alerter gaat slapen. Ook maken pasgeboren baby's veel geluidjes en kreunen, boeren en pruttelen baby's in hun slaap. Met andere woorden; samen slapen kan ook voor minder nachtrust zorgen.


Samen slapen in hetzelfde bed

Zoals al aan het begin van dit blog aangegeven; op samen slapen in hetzelfde bed (bed sharing) heerst nog steeds een taboe, terwijl samen slapen veilig kan als je de juiste richtlijnen hanteert. Zie bijvoorbeeld de website van https://samenslapen.nl/veiligheid/ .


De Amerikaanse professor en expert op het gebied van moeder- en kindslaap James McKenna schreef er een heel mooi boek over: ' Slapen met je baby.' Door het hele boek heen heeft James McKenna dezelfde aanpak: voorlichten, geruststellen en bevestigen in wat voor je baby de meest natuurlijke manier is om te slapen. Namelijk bij jou.


Veiligheid staat voor op!

Volg je gevoel, maar lees je ook goed in.

Nog enkele tips voor veilig samen slapen:

+ Zorg voor een kamertemperatuur van rond de 16-18 graden;

+ Laat je kindje slapen op een stevig matras, zonder plastic onderlagen en al helemaal geen plastic onder het hoofdje, anders kan je kindje de warmte niet goed kwijt.

+ Pas op voor knuffels in bed en gebruik ook geen hoofdbeschermers. Je kindje kan er tegen aan komen te liggen met de kans op re-breathing.

+ Fixeer je kindje nooit in bed, door hem vast te binden of tegen te houden met kussens, om bijvoorbeeld omrollen te voorkomen.

+ Een aankleedkussen, babynestje of andere soorten kussens zijn geen veilige slaapplekken voor je kindje. Omdat het geen stevige ondergrond is en bijvoorbeeld een aankleedkussen niet 'ademt' en zo warmtestuwing kan ontstaan.

+ Leg je kindje altijd op de rug te slapen tot je kindje zelf heen en weer kan rollen;

+ Leg je kindje onder de 2 jaar oud niet onder een dekbed te slapen. Een dekbed is echt heel warm en je kindje raakt snel oververhit op die manier. + Gebruik je een dekentje met een lakentje? Zorg dan dat je het dekentje en lakentje goed instopt en je kindje kort opmaakt (zodat je kindje er niet onder kan verdwijnen). maar liever adviseer ik een goedzittende slaapzak.

+ Rook niet in de kamer waar ook je kindje is en slaapt.


Dit blog is bedoeld om je te helpen in je beslissing welke manier van samen slapen werkt en veilig is voor jou en je kindje. En werkt samen slapen voor jou niet? Probeer het te accepteren. Heb je nog vragen over samen slapen of worstel je met het slaapgedrag van jouw kindje? Stuur ons gerust een e-mail of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in via de website.


Liefs, Marijke & team

06 1504 66 36


Handige websites:




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page