top of page

Wintertijd:'Help, de klok gaat een uur achteruit!'


Zondag 31 oktober gaat de wintertijd in; de klok gaat een uur terug. Heerlijk een extra uur slapen denken velen, maar niks is minder waar. Want voor ouders met kleine kinderen en met name VROEGE VOGELS, is deze overgang naar wintertijd een regelrechte ramp. Want 6:00 uur wakker (wat al héél vroeg is voor je gevoel... zal dan 5:00 uur waken worden: HELP!!)


De overschakeling naar wintertijd betekent dat de biologische klok ontregelt wordt. En omdat het instellen van de biologische klok best een beetje een ingewikkeld proces is, adviseren wij bij baby's, kleine kindjes én vroege vogels altijd om dat stapsgewijs te doen. Dan duurt het instellen waarschijnlijk een week en dan zitten jullie in het nieuwe ritme.

Maar je kan ook cold turkey over, maar net wat je prettig vindt.


Hierbij 2 mogelijkheden om het aan te pakken:


1. Laat je kindje geleidelijk wennen

Begin 5-7 dagen van te voren en verschuif per dag de hele dag 10 minuten. Dus álle zogenoemde 'zeitgebers' die de hormonen in het lichaam van je kindje instellen. Dus niet alleen de bedtijd, maar denk ook aan ontbijt, lunch, naar buiten gaan, avondritueel, ochtendritueel etc. Dus álle activiteiten die je normaal gesproken op een bepaald tijdstip doet, verschuif je 10 minuten. Dus schuif je de avondbedtijd op van 19:15 uur naar 19:25 uur, dan betekent dat daarvoor alle activiteiten inclusief zijn mee geschoven.


2. Cold turkey

Je doet geen voorbereiding vooraf en verzet gewoon de klok op zondag. Dit kan met name bij wat oudere kindjes, of stabiele slapers prima werken. Wel kan het de eerste dagen wat bedtijdstruggles geven, maar sommige kindjes varen daar echt prima op. De overgang naar wintertijd verloopt bij heel veel kindje prima.


Doe vooral wat bij jullie en (de leeftijd van ) jullie kindje past.


Nog 2 handige tips:

+ Maak gebruik van daglicht

Om die hormonen zo goed mogelijk in te stellen is het goed om je kindje te laten wennen aan wanneer het 'ochtend' is. Dus als het tijd is om op te staan, hup die lichten lekker aan en er mag weer harder gepraat worden. Laat je kindje maar zien; het is ochtend!

Ga in de ochtend ook lekker naar buiten zodra het licht is, dat stelt de hormonen en die klok goed in.

Wat als....

Wordt je kindje tóch gewoon nog rond de oude tijd wakker en is dit vóór 6:00 uur nieuwe tijd? Dan behandel je dat tijdstip als de nacht. Troosten dus en aangeven dat het nog nacht is. Blijf eventueel bij je kindje tot het 6:00 uur is. Maar ga niet met hem uit de slaapkamer en laat alles donker. Het is immers 'nacht'.

Valt hij toch niet meer in slaap, dan om 6:00 uur, hup die lichten aan en het is ochtend!


Weet dat het instellen van een nieuw ritme echt wel even een week nodig heeft om die biologische klok in te stellen. Geef het dus ook even de tijd.

En duurt het bij jullie langer om het ritme van je kindje stapsgewijs op te schuiven? Probeer dan een extra rustmoment in te plannen op de dag om vermoeidheid te voorkomen.


+ Maak gebruik van een slaaptrainer:

Vanaf de leeftijd van 2-2,5 jaar kan je kindje ook een slaaptrainer begrijpen. Een slaaptrainer, zoals de pinguïn of het schaapje van Zazu, geeft d.m.v. kleuren aan wanneer het tijd is om op te staan.

Deze slaaptrainer kan je je ook stapsgewijs elke dag 10 minuutjes achteruit zetten.


En houd je vast aan de wakkertijden, die geven houvast aan je kindje. Wil je weten welke wakkertijden bij de leeftijd van jouw kindje passen? Je kan ze GRATIS aanvragen op onze website.


Maar was de slaapbasis al niet goed en brengt deze overgang naar wintertijd nóg meer gerommel in het slapen? Modder niet te lang aan, dan bel je ons gewoon en kijken we even met je mee.


TIP: In de week van 25-31 oktober geven we de hele week gratis tips via Instagram om je te helpen bij de overgang. Volg ons op Instagram en houd onze Stories in de gaten.


Lieve groetjes, Eva & Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36




1.575 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page