top of page

Liefdevol zelf slapen: Hét alternatief op slaaptraining met (gecontroleerd) laten huilen.


Gecontroleerd laten huilen hoeft niet, je kindje kan liefdevol zelf leren slapen.

'Is het erg om je kindje te laten huilen om zelf in slaap te leren vallen?' Of kan je kindje ook liefdevol zelfstandig leren slapen? Deze vraag wordt ons heel veel gesteld. Omdat veel slaapcoaches en soms zelf hert Consultatiebureau nog steeds adviseren om je kindje te laten huilen. 'Uitdoven' noemen ze het zelfs. Maar het werkt bij veel ouders niet en het gaat vooral tegen het gevoel in. Veel ouders voelen meer voor een liefdevolle manier om hun kindje zelf te leren slapen. Maar hoe?


Gecontroleerd laten huilen hoeft niet, je kan je kindje op ene liefdevolle manier zelf leren slapen
Liefdevol-zelf-leren-slapen.jpg

Doe wat bij je past en volg je gevoel.

Laat ik voorop stellen dat wij niemand willen veroordelen. Er zijn verschillende methodes om je kindje zelf te leren slapen en wij adviseren ouders altijd te doen wat bij hen past.

We hopen met deze blog onder de aandacht te brengen dat er een alternatief op de (gecontroleerd) laten huilen- methodes is! Namelijk liefdevol je kindje helpen zelf te leren slapen.


Graag willen we je inzicht geven in hoe je op een liefdevolle manier je kindje kan begeleiden bij zelf in slaap vallen en waarom onze aanpak duurzamer is dan een (gecontroleerd) laten huilen- methode.

Daarom bestaat onze liefdevolle methode die effectief bewezen is, zonder dat je bij je kindje weg moet lopen of je kindje niet aan mag raken.


Wij vinden het belangrijk dit aan jou uit te leggen, omdat wij merken de afgelopen jaren, dat een dergelijke 'laten huilen'- aanpak voor heel veel ouders ouderwets voelt en niet meer past bij de hedendaagse manier van (responsief) opvoeden. En dat ze merken dat het vaak uit wanhoop (laatste redmiddel) wordt toegepast, maar niet duurzaam is. Terwijl ze diep in hun hart graag hun kindje liefdevol zelfstandig willen leren slapen.


In deze blog willen wij je graag vertellen dat je kindje zelf leren slapen ook op een liefdevolle manier kan i.p.v. via 'slaaptrainen' met (gecontroleerd) laten huilen.


'Is het schadelijk om je kindje te laten huilen?'

Of het erg, of zelfs schadelijk is om je kindje met een (gecontroleerd) laten huilen te leren zelf in slaap te vallen of te leren doorslapen, daarover zijn verschillende onderzoeken te vinden. Google het onderwerp en dan kan je je eigen mening vormen. Wij schreven onlangs ook een blog over 'Je kindje in slaap laten huilen.' Maar vorm vooral je eigen mening. Wij vinden het belangrijker dat jij weet welke opties er zijn en je gevoel volgt wat jij het beste vindt voor jou en voor jouw kindje.


'Je kindje zelf leren (door) slapen met slaaptrainen?'

Met slaaptrainen wil je je kindje ongewenste gewoontes afleren en nieuw slaapgedrag aanleren. Dit gaat vaak gepaard met een (gecontroleerd) laten huilen methodiek. Je gaat -oplopend in minuten-, steeds iets langer de kamer uit. In de hoop dat je kindje zichzelf kalmeert en gaat slapen. Maar wist je dat kindjes tot 6 maanden zichzelf nog helemaal niet kunnen reguleren? Daarom adviseren wij ook absoluut geen slaaptraining onder de 6 maanden.


Wij staan niet achter een (gecontroleerd) laten huilen methodiek. Het hoeft namelijk niet en het is niet duurzaam.


Dat je kindje niet zelf in slaap kan vallen heeft altijd een oorzaak. Of een oorzaak gehad, en is het inmiddels gewenning. Daarom vinden wij het interessanter om eerst op zoek te gaan naar die oorzaak. Waar is het slaapgedrag ontstaan? Misschien al lang geleden? Dat jouw kindje niet wilde slapen en je (logisch!) meer hulp bent gaan bieden? Puur uit liefde, want dan werd er in ieder geval geslapen? Super logisch! Maar waarschijnlijk heb je gemerkt dat er steeds meer en meer hulp nodig is en je kindje lichter en alerter gaat slapen. En dus beland je in een vicieuze cirkel van steeds meer hulp en minder goede slaap.


Misschien is de oorzaak, of de trigger, al lang weer verdwenen. Maar speelt inmiddels de gewenning. Er is een routine ontstaan van - 'ik kan niet slapen- ik roep (huil) om mijn ouders- zij pakken mij op- nemen mij mee naar hun bed- daar slaap ik tegen mijn ouders aan, verder' -

Met andere woorden; kan je je kindje kwalijk nemen als je kindje altijd hulp krijgt bij in- en doorslapen, dat hij het niet van de ene op de andere dag zelf doet? Waarschijnlijk weet je kindje niet meer hoe hij zelf in slaap moet vallen; verleerd of misschien zelfs nooit geleerd.


Daarom adviseren wij ouders altijd om eerst op zoek te gaan naar de oórzaak van het slaapgedrag. En ook te bekijken of alle factoren die het slapen belemmeren al in zicht, of in behandeling zijn. Met andere woorden, wij noemen dat; ' Is de basis op orde?' Kán je van je kindje verwachten dat hij zelf in- en doorslaapt *?

En is het antwoord ja? Dan kan je pas aan de gewenning werken.


'Slaaptraining versus liefdevol begeleiden?'

Iets ontwennen bij een kindje levert altijd protest op. Maar door weg te lopen en je kindje te laten huilen, los je de 'oorzaak' niet op. Je kindje kan nog geen klokkijken en weet niet het verschil tussen 5 of 10 minuten. Hij gaat huilen, meer en meer.

En dat vele huilen levert alleen maar een toename van het hormoon cortisol op, wat weer drukt op het slaaphormoon. Met als resultaat dat inslapen alleen maar lastiger en lastiger wordt. En dan hebben we het er nog niet eens over, hoe jij je als ouder hierbij voelt..


Dat je kindje gaat protesteren, dat is logisch. Je doorbreekt een routine en dat verwart jouw kindje. Wij vinden dat dat begeleiding vraagt.


'Slapen mag je kindje leren, daar mag je je kindje bij helpen.'

Vergelijk het met leren lopen; dan help je je kindje ook en stimuleer je je kindje met bemoedigende woorden en ben je trots als er kleine stapjes gezet zijn. Je begeleidt en helpt je kindje. En ook dat gaat niet meteen goed.

Maar doordat je je kindje liefde geeft en er voor hem bent, krijgt hij vertrouwen dat hij het niet alleen hoeft te doen. En dus zal hij steeds meer loslaten en dat is precies wat zelf slapen is. Slapen is een vaardigheid en dat mag je leren. En daar mag je je kindje bij helpen.


Alles wat we met deze blog niet willen is je veroordelen. Omdat jij misschien wel een (gecontroleerd) laten huilen slaaptrainings-methodiek hebt toegepast. En misschien was dit bij jou heel succesvol. Raak dan niet onzeker door deze blog. Ook dat heb je uit liefde gedaan omdat je je kindje betere slaap gunde.


Ook willen we graag de nuance maken dat in sommige situaties er geen andere mogelijkheid lijkt of is, dan het toepassen van een een slaaptrainings- methodiek.

GZ- psycholoog Chantal Kroon: ' Het is heel erg context afhankelijk. Bijvoorbeeld een moeder met een postnatale depressie door slaapgebrek is schadelijker dan je kindje 3 dagen (gecontroleerd) laten huilen. In zulke gevallen kan deze methodiek juist de oplossing zijn. Ook al is het voor de korte termijn, omdat langer proberen op een liefdevollere manier belastender kan zijn.'


Tot slot

We hopen dat je met het lezen van deze blog inzicht hebt gekregen dat (gecontroleerd) laten huilen niet hoeft.

Volg je hart, doe wat bij jou past.


Wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op. We kijken met alle liefde met je mee of onze aanpak bij jou en jouw kindje past.


Unieke online training voor jou als ouder!

We hebben ook een speciale training ontwikkeld waarin ik je stap voor stap meeneem om aan een mooie basis te werken. En als niks het lekker slapen nog in de weg staat, om dan je kindje zelf én in eigen bedje te leren slapen. Zonder te laten huilen en weg te lopen of je kindje niet meer aan te mogen raken ( zoals je bij veel slaaptrainings-methoden ziet). Maar echt je kindje liefdevol gaat begeleiden. Er zit ook een hele duidelijk instructie video bij waarin ik je echt aan het handje neem hoe je het doet en ook tegen welke ‘problemen’ je gaat aanlopen.


Wil je dus met onze liefdevolle aanpak van Bureau van slaap aan de slag? De training kan ik je echt van harte aanbevelen. Hierbij een link, lees er anders wat over. En is het niet voor nu, onthoud het dan misschien voor later

En omdat het geen slaaptraining is, kan je er al mee aan de slag vanaf dat je kindje een paar weken oud is.


Liefs, Marijke & team

0615046636

info@bureauvanslaap.nl


* met doorslapen bedoelen wij in deze blog niet de hele nacht zonder nachtvoeding. Nachtvoeding is tot een bepaalde leeftijd heel normaal. En als jouw kindje goed drinkt en dan weer doorslaapt, bedoelen wij daar in deze blog mee: doorslapen.


' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd slaapcoach voor baby en kind van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.


Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?


Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'


4.692 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page