top of page

Slaapbegeleiding versus slaaptraining


Is het schadelijk om vóór 6 maanden aan het slaapgedrag van je kindje te werken? Die vraag krijg ik vaak.


JA bij slaaptraining

NEE bij slaapvorming

En slaapvorming is precies de methodiek die ik gebruik.

Bij een slaaptraining- methode leer je een kindje slaaptechnieken aan, zodat het zelfstandig leert slapen. Maar doordat vaak niet aan de basis gewerkt wordt en bekeken wordt waaróm een kindje bepaald slaapgedrag vertoont (denk aan oververmoeidheid, fysieke onrust, timing van slaapje, altijd veel hulp nodig etcetera), gaat dit dikwijls gepaard met je kindje (gecontroleerd) te laten huilen.


Bij slaapvorming daarentegen werken we aan slaapgewoonten. En daarom kan slaapvorming op alle leeftijden worden ingezet. Het is niets anders dan je kindje begeleiden bij het ontwikkelen van goede slaapgewoontes. En dat kan alleen als de basis op orde is en niets het lekker slapen nog in de weg staat. Dus, onderzoeken waarom je kindje het slaapgedrag heeft en daar eerst aan werken. En slaapt je kindje bijvoorbeeld niet in eigen bed, of valt moeilijk zelf in slaap? Dan gaan we je kindje helpen zijn eigen slaapassociaties te laten maken. Niet door hem alleen te laten huilen, maar hem te begeleiden. Vertrouwen te geven.

Dán pas kan je met succes bijvoorbeeld ook geleidelijke verwijdering toepassen. Maar daarvoor moet eerst die basis kloppen en eventuele fysieke factoren uitgesloten of behandeld worden. Kortom; dat niks het lekker slapen nog in de weg staat. Pas dán kan je van je kindje verwachten dat het in de nachten doorslaapt. En dan nog is het niks afdwingen, maar begeleiden. En begeleiden gaat altijd makkelijker als die basis klopt. Volg je me nog?

Dus ik train geen kindjes in een traject, ik help ouders goede slaapgewoontes bij hun kindje te ontwikkelen. We dwingen niks af, we geven je kindje juist vertrouwen. En, we spelen in op de natuurlijke ritmes.

Het werkt én is duurzaam, doordat we eerst aan die basis werken. Dus hoef je na een sprongetje, tandje, verkoudheid of regressie niet helemaal opnieuw te beginnen. Je doet even en stapje terug en pakt het vervolgens weer op. Dat is het voordeel van slaapvorming.

Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page