top of page

Doorslapen; wanneer slaapt je baby door?


GASTBLOG van een moeder in haar zoektocht naar beter slapen en doorslapen. Want wanneer slaapt je baby door?


Volg je @bureauvanslaap al wat langer, dan weet je dat wij niet van strakke slaapschema's en slaaptrainen zijn om je baby te leren doorslapen. Maar hoe zorg je er voor dat je baby doorslaapt?

We zijn niet van (gecontroleerd) laten huilen, om zo je kindje te leren hoe hij zelf en in eigen bedje moet slapen of doorslapen.

Wij weten; niet zelf in slaap kunnen vallen komt altijd ergens vandaan. Met andere woorden, er is een trigger of oorzaak (geweest). En misschien speelt die oorzaak inmiddels niet meer, toch blijft het de vraag of je kindje dan nog weet, of ooit geleerd heeft hoe hij zelf en in eigen bedje kan slapen of doorslapen.


Laten huilen, of gecontroleerd laten huilen is vrijwel nooit duurzaam om je kindje te leren doorslapen.

Daarom zijn wij voorstander om je kindje vertrouwd te laten zijn met slapen en zijn bedje.


Pas als je kindje zich comfortabel voelt in zijn bedje en zich gesteund voelt door jou (vertrouwen heeft in jou), zal je kindje leren loslaten. En dat is precies wat slapen en doorslapen is. En daar mag je je kindje bij begeleiden. Liefdevol in slaap leren vallen noemen we dat. Maar wat is realistisch? Want tot 8 of 9 maanden is bijvoorbeeld nachtvoeding heel normaal. En ook dat je kindje, hoe oud hij of zij ook is, wel eens een aai over de bol nodig heeft of zijn speentje kwijt is. Doorslapen betekent dus niet dat een baby helemaal niet wakker wordt!


Onze liefdevolle methodiek om je kindje te leren slapen en doorslapen.

Trots zijn we dat steeds meer ouders zich prettig voelen bij onze liefdevolle methodiek. Hun gevoel volgen, maar ook weten dat er een andere manier is om je kindje te leren slapen en doorslapen.


We willen zó graag het tegengeluid geven op alle (gecontroleerd) laten huilen- trainingen die (helaas) nog steeds in slaapcoach- land geadviseerd worden. Zelfs het Consultatiebureau spreekt vaak nog van 'je kindje laten uitdoven'.


We kunnen het niet hard genoeg van de daken schreeuwen: Volg je gevoel. Voelt het niet goed? Niet doen! Vorige week las ik de post van @rowenmaxime en ik werd er stil van. Zij schreef wat (denk ik) zoveel ouders voelen en ervaren in hun zoektocht naar beter slapenen doorslapen. Haar hele verhaal over slapen en doorslapen mocht ik plaatsen in een blog. Een mooi, eerlijk verhaal. Haal er kracht uit, of laat het een stukje bevestiging zijn van je gevoel. Of een stukje bewustwording. Liefs, Marijke



𝑫𝑶𝑶𝑹𝑺𝑳𝑨𝑷𝑬𝑵 😴✨


Door Rowen: 'Je wordt dood gegooid met het onderwerp doorslapen. Herken je dit?: “Je baby moet vanaf 1 jaar door kunnen slapen, ze hebben geen nachtvoedingen meer nodig, laat ze niet bij je in bed slapen want dan raken ze er aan gewend.” Je wordt er zo onzeker van dat je als moeder soms niet meer weet waar je goed aan doet. Jij als moeder die soms machteloos en radeloos met je handen in het haar zit omdat je kindje een periode van slecht slapen heeft. Uit moeheid en onzekerheid volgen we maar een slaaptraining in de hoop dat je baby doorslaapt. Ah joh, laat je kindje maar huilen, ze moeten het zelf leren. Kriebels krijg ik er van! En ja ook ik heb me er schuldig aan bevonden. En begrijpelijk hoor, als je er zo doorheen zit als ouder zijnde dat je gaat grijpen naar oplossingen die misschien buiten je natuur omgaan.


Laten we eerlijk zijn, slaaptraining, je kindje laten huilen. Is dit echt wat we willen om je kindje te leren doorslapen? Misschien voor jezelf zodat jij door kan slapen maar jouw kindje heeft jou heel hard nodig. Heeft het geholpen? Misschien. Voor korte duur, want dan staat er alweer iets anders om de hoek te wachten. Tandjes, slaapregressies, nachtmerries, mentale ontwikkelingen, ziek zijn. Weet dat jouw kindje in de avond bij het naar bed brengen of in de nachten huilt omdat ze je nodig hebben. Ze kunnen immers niet praten en dat uit zich in huilen! Ze zijn niet verplicht om al zo vroeg mogelijk zelfstandig in slaap te komen. Ze zijn niet verplicht om vanaf 1 jaar door te slapen! Dit wordt ons verteld, je leest het overal. Zijn wij verplicht om vanaf 18 jaar ons rijbewijs te halen? Nee, we doen dit wanneer we er klaar voor zijn! En dit geldt ook voor het doorslapen van je kindje.


Hebben ze een voeding nodig? Geef ze die voeding. Hebben ze geborgenheid nodig? Geef ze die geborgenheid. Haal je kindje maar uit bed en houdt ze vast totdat ze zijn gekalmeerd. Je hoeft ze niet hulpeloos in hun bedje te laten omdat dit wordt verteld. Laat ze maar in slaap drinken. Neem ze maar bij je in bed.


Ik heb geleerd om mijn kijk op het doorslapen van mijn kindje bij mezelf neer te leggen en niet bij mijn dochter. Werd ze wakker? Gaf ik haar die voeding, ook al was het om de 2 uur. Kon ze in de avond niet in slaap komen, bleef ik bij haar totdat ze sliep. Zelfstandigheid komt wel, heeft geen haast, we doen het op haar tempo. Sliep ze bij ons in bed beter? Dan sliep ze bij ons in bed. Ze is nu 15 maanden en vannacht heeft ze voor het eerst een hele nacht doorgeslapen. Om 22:00 werd ze nog even wakker voor een voeding en vervolgens heeft ze tot de volgende ochtend doorgeslapen. And guess what? Zonder haar te pushen. Ze deed het helemaal uit zichzelf. We doen het op haar tempo! Zal dit voortaan elke nacht zo gaan? Nee hoor. Wetende dat ze nog zat ontwikkelingen doormaakt waarbij ze mij in de nacht heel hard nodig heeft. Dit komt vanzelf wel. 🤎


Mocht je er doorheen zitten… Je hoeft jezelf niet volledig weg te cijferen met het volgen van je kindje. Weet dat het een fase is en weet dat het goed komt.


Mochten er nog vragen en/of opmerkingen zijn aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.' Liefs Rowen @rowenmaxime


N.B.. Rowen heeft een slaapadviesgesprek gehad bij Bureau van slaap. Maar dit verhaal is haar eerlijke, eigen verhaal. Niks is gesponsord of in scene gezet.


Lieve groetjes, Marijke & team

Kinderslaapcoach

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.


Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?




Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'






Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page