Overgang naar zomertijd: welke aanpak kies jij?


Zomertijd

In het weekend van zaterdag 26 op zondag 27 maart 2022 begint de zomertijd! Langere dagen en meer licht; heerlijk!


De kans is echter groot dat je kindje zich niet direct aanpast aan het veranderen van de klok. De klok een uur voor uit, daar moet het lichaam van je kindje nog even aan wennen.

Het slaapritme is namelijk afhankelijk van onze interne, biologische klok. Maar wordt daarbij mede bepaald door de zogenoemde ‘zeitgebers’; externe factoren die inwerken op ons gevoel van tijd. Je kan hierbij denken aan licht, geluiden, beweging en temperatuur. Maar ook aan dagelijkse gewoonten zoals de regelmaat van elke dag, het bedtijdritueel en andere gewoonten. Weet dat je je kindje hierbij kan ondersteunen!


Is je kindje gewend om altijd op een bepaalde tijd te gaan slapen, dan is zijn lijfje daar op ingesteld. Al ver daarvoor zijn allemaal processen, van de biologische klok tot het spel der hormonen, bezig met het voorbereiden op die slaap.


Er zijn eigenlijk 2 manieren hoe je de overgang naar zomertijd kan aanpakken.


1. In een keer over naar zomertijd

Voor heel veel kindjes, en met name wat oudere kindjes, werkt dit echt prima. Zorg er wel voor dat je de voorbereiding op het slapen goed laat verlopen. Zie ook de tips verderop in dit blog die je daarbij kunnen helpen.


Good to know.... Heb je een vroege vogel, dan kan de overgang naar zomertijd dé oplossing zijn dat je kindje straks niet bijvoorbeeld om 5:30u, maar 6:30u wakker wordt! Maar toch pakt het 9 van de 10 keer niet zo uit. Misschien wel als het puur gewenning is dat vroege wakker worden. Maar heel vaak speelt er een oorzaak van het vroege wakker worden. Denk aan (over) vermoeidheid of geen goede spreiding of slaaphoeveelheid overdag. Of prikkelverwerking, of darmen etc. Maw als je de oorzaak niet aanpakt, zal je kindje, óók na de overgang naar zomertijd, vroeg wakker blijven worden.


2. Kies voor een geleidelijke aanpak

Je begint een week van tevoren met elke dag de dag 10 minuutjes op te schuiven. Dus van slaapjes tot aan voeding tot aan vaste routine die je in de dag hebt. Zodat je kindje over een week ' vanzelf' in het nieuwe ritme zit.


Kies een aanpak die bij jullie past. Met name voor kleinere kindjes kan een geleidelijke aanpak beter werken.


Het is bij beide aanpakken belangrijk dat je er rekening mee houdt dat als je je kindje ineens op de ‘nieuwe bedtijd’ (dus een uur te vroeg) in bed gaat leggen, dat misschien niet werkt. Want het lichaam is pas over een uur klaar om te gaan slapen; de slaapdrang is nog niet hoog genoeg (behoefte om te gaan slapen). Dat betekent dat je kindje simpelweg niet in slaap kán vallen en dit kan tot een hoop frustratie bij je kindje én vervolgens ook jou leiden. Het is dus goed om niets af te dwingen, maar ondersteun je kindje. Deze tips kunnen je helpen:


Tip 1: Langzaam wennen aan het nieuwe ritme

Kies je voor een geleidelijke aanpak? Laat je kindje langzaam wennen aan het nieuwe ritme, dat doe je door elke dag 10 minuten tot een kwartiertje met de bedtijd te schuiven. Tot je bij de gewenste tijd bent. Doe dit ook met de voedingsmomenten, verschuif die ook mee.


Tip 2: Maak gebruik van het daglicht!

Een uurtje eerder wakker worden kun je stimuleren door je kindje in de ochtend bij het wakker worden direct bloot te stellen aan daglicht. Vooral het daglicht in de ochtenduren zet die interne klok op scherp, waardoor alle radartjes aan het werk gaan.

Zorg daarentegen in de avond voor optimale omgevingsfactoren en zorg dat de kamer flink donker is met eventueel een klein nachtlampje indien nodig.


Tip 3: Consequent bedtijdritueel

Zorg dat je vaste bedtijdritueel ook mee naar voren schuift. Een bedtijdritueel zorgt ervoor dat er een gewoonte en voorspelbaarheid wordt ingesteld bij je kindje, zodat hij weet dat het slapen eraan komt. Ook speelt het in op het spel der hormonen in het lichaam, waardoor je slaapdrang en aanmaak van melatonine (hormoon dat zorgt voor slaap) hoger wordt. En als je elke dag hetzelfde doet, creëer je een routine. Een vaste gewoonte van handelingen. Dit zorgt voor duidelijkheid en houvast en is daarom een van de belangrijkste ‘zeitgebers’.


Tip 4: Heb geduld en ben responsief

Ondanks dat je voor de geleidelijke aanpak kiest, past het ene kindje past zich makkelijker aan dan het andere kindje. Het kan gewoon even duren voordat het biologische klok goed is ingesteld op het nieuwe ritme. Heb dus geduld en ben responsief. Kijk dus ook naar slaapsignalen en hoe lang je kindje wakker kan zijn behorend bij zijn leeftijd. Kom je er toch niet helemaal uit of worstel je al langer met het slaapgedrag van je kindje? Wij denken graag eens met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe wij jullie kunnen helpen.


Lieve groetjes,

Marijke & team | Bureau van slaap | 06 15 04 66 36 info@bureauvanslaap.nl


TIP: Wil je jouw kindje helpen om -zonder strak slaapschema- in een mooi ritme te komen? Bestel dan hier dé wakkertijden hulpgids om jouw kindje in een mooi ritme te krijgen!
1.819 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven