top of page

De rustgevende werking van white noise


White noise, oftewel een ruis, is een monotoon continue geluid. Een beetje zoals het geluid van een stofzuiger of de zee. 

Een ruis maskeert omgevingsgeluiden en kan ervoor zorgen dat je kindje niet wakker wordt van onverwachte geluiden. 

Alerte kindjes kunnen veel baat hebben bij een ruis tijdens het slapen. Met behulp van een ruis kunnen ze de wereld om zich heen beter uitschakelen en rustiger in slaap vallen. Het helpt ook de slaap door te pakken als er onverwachte geluiden zijn. Dit kan al vanaf de geboorte ingezet worden.

Baby’s zijn namelijk door het constante suizen van het bloed in de baarmoeder gewend aan een ruis. Daardoor is een ruis voor baby’s herkenbaar en rustgevend. 

Maar ook voor oudere kindjes kan het geluid heel rustgevend werken, bijvoorbeeld als je kindje op een andere lokatie ( zoals op vakantie of bij opa&oma ) slaapt. Of veel last heeft van omgevingsgeluiden. 

Er zijn verschillende white noise apps die makkelijk op bijvoorbeeld een tablet te downloaden zijn, of white noise nummers vanuit je muziekapp op je telefoon. Als deze lokaal op je device staan, kan je het apparaat op vliegtuigmodus zetten om de straling van je apparaat uit te schakelen. Maar je kan ze ook kant en klaar in de winkel kopen of gewoon een oude radio op ruis zetten.

Nog enkele tips;

  • Plaats het geluid niet té dicht bij het bedje;

  • Denk bij het volume aan het volume van een stromende douche. Het volume staat goed zo rond de 50-60 decibel;

  • Zorg er ook voor dat de ruis een continue geluid blijft. Dat helpt je kindje meerdere slaapcyclussen aan elkaar te plakken. Dus zorg dat het niet wordt onderbroken tussentijds. Maar dus het hele slaapje aan blijft staan. Want anders kan je kindje alsnog wakker worden tijdens de lichtere slaapfase als het vertrouwde geluid weg is.


Maar is het dan wel een goede slaapgewoonte? 

Het geluid wordt uiteindelijk een slaapassociatie. Maar het voordeel van ruis als slaapassociatie is dat je het geleidelijk af kunt bouwen. Dit doe je door het volume langzaamaan bij ieder slaapje steeds een beetje zachter te zetten. 


White noise brengt rust, maar is geen probleemoplosser voor het slaapgedrag van je kindje. Dat je kindje licht en alert slaapt kan ook komen doordat je kindje altijd in slaap wordt geholpen of doordat je kindje oververmoeid is. Dan is het goed aan meerdere factoren te werken, maar kan white noise daar wel bij ondersteunen.


Meer vragen? Stuur me gerust een berichtje!


Lieve groetjes, Marijke

06 15046636


350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page