top of page

10 redenen waarom jouw baby (nog) niet doorslaapt. En dit is heel normaal


‘Wanneer slaapt mijn baby door?’

Dit is een van de meest gestelde vragen. Er zijn veel redenen waarom jouw baby nog niet doorslaapt. Laat je dus niet gek maken dat jouw baby op een bepaalde leeftijd moet kunnen doorslapen.


In deze blog leg ik je uit waarom jouw baby nog niet doorslaapt. En ik wil vooral ook een stukje bewustwording creëren wat 'normaal' is en dat je niet op alles invloed hebt waarom jouw baby niet doorslaap. Want op de meeste factoren heb je niet zoveel invloed. Maar er zijn ook zeker factoren waarmee je je kindje wel kan begeleiden bij doorslapen in de nacht.

In deze blog daarom de 10 redenen waarom jouw kindje niet doorslaapt, plus bij elke reden ook een tip.


Wat betekent doorslapen?

Maar eerst dit; Wat betekent doorslapen eigenlijk?

Bij doorslapen denken veel ouders dat hun kindje van 19:00u-7:00u gaat slapen. Maar wist je dat doorslapen feitelijk gezien betekent dat je kindje vijf tot zes uren achter elkaar slaapt? En dan bedoel ik niet zonder tussendoor wakker te worden. Maar wel dat je kindje geen nachtvoeding nodig heeft en zichzelf weer in slaap helpt tussen de slaapcycli door. Daarover zo meteen meer. De meeste baby’s slapen vijf tot zes uren door rond de drie maanden oud. En pas tussen de zes en negen maanden gaan baby’s langer doorslapen en zie je dat de nachtvoeding verdwijnt.


Maar wanneer specifiek joúw kindje gaat doorslapen hangt af van zoveel factoren. Denk aan hoe de start is geweest, fysieke onrust die speelt, mentale en fysieke ontwikkeling etc, voedingsritme etc.


Achtergrond over hoe slapen werkt bij jouw baby

Laat ik eerst wat meet achtergrond geven over hoe dat slapen werkt bij jouw baby.

De eerste 8-12 weken slaapt je baby puur op slaapdrang. Je baby voelt zich moe en geeft er aan toe. Baby’s worden ook geboren met een omgekeerd dag- en nachtritme. Pas vanaf 8-12 weken ontwikkelt de biologische klok en krijgt je baby als het ware meer pieken en dalen van moeheid en kan je aan wat ritme gaan bouwen. De eerste maanden duurt een slaapcyclus van een baby ongeveer 45 minuten, waarna je baby weer zelf verder gaat slapen, of niet en jou daar als ouder bij nodig heeft.


10 redenen waarom jouw kindje niet doorslaapt. Plus tips!

Er wordt zoveel geschreven over wanneer een baby zou moeten kunnen doorslapen, terwijl hier geen vaste leeftijd aan hangt. Ons advies is dan ook; laat je niet gek maken!


1. Jouw baby heeft de eerste periode nachtvoeding nodig in de nacht. Dit is de eerste weken vaak om de 2-4 uren. Na een paar maanden houdt je kindje vaak wel 4 uren of langer tussen de voedingen vol.

Ons advies: nachtvoedingen zijn heel normaal. Probeer geen voedingen in de nacht weg te laten in de hoop dat je kindje overdag die voedingen extra gaat drinken. Ons advies is om te bouwen aan een mooi voedingsritme overdag en dan merk je op termijn vanzelf dat de nachtvoedingen minder frequent gaan worden. En weet ook dat nachtvoedingen tot de leeftijd van acht tot negen maanden echt niet uitzonderlijk zijn.


2. Een slaapcyclus van jouw baby duurt ongeveer 45 minuten, waarna jouw baby even (een beetje) wakker wordt en weer naar de volgende cyclus gaat. Omdat elke slaapcyclus weer start met lichte slaap, is de kans op waken heel groot tussen de slaapcycli. Ons advies: merk je dat je baby een beetje ontwaakt, leg dan even je hand op zijn buikje en begeleid je kindje bij opnieuw doorpakken op de volgende cyclus.



3. Vergeet ook niet dat jouw baby jou als ouder nog heel erg nodig heeft die eerste maanden (+ daarna natuurlijk ook ;). Je kindje wil graag bij je zijn, jouw geur ruiken en jouw huid voelen. Dat geeft je baby een fijn, geborgen en vertrouwd gevoel. Ook dat heeft je baby nodig om weer verder te kunnen slapen.

Ons advies: is je kindje onrustig? Fysiek contact helpt vaak. Leg je hand even op het buikje of neem je baby lekker bij je.


4. Voelt jouw baby zich niet veilig, omdat jij niet in de buurt bent? Dan gaat je baby huilen. Logisch, huilen is zijn enig manier om behoeften te uiten.

Ons advies: Lees onze blog over ‘je baby in slaap laten huilen.’

Daarin leggen we uit hoe jij jouw kindje kan begeleiden als je kindje moeilijk getroost wil worden.


5. Pijn. De darmen van jouw kindje ontwikkelen zich en vooral de eerste weken kan je baby dus last hebben van die darmkrampjes. Ook zien we vaak dat als baby’s de eerste oefenhapjes krijgen, die darmen daar ook weer even aan moeten wennen. En dat baby’s die eerst doorsliepen ineens weer in de nacht (voornamelijk vroege ochtend) waken.

Ons advies: start met vaste voeding vanaf 6 maanden oud, om die darmen niet onnodig te belasten. En maak je je zorgen over (andere) pijn bij jouw kindje, consulteer dan altijd een arts.


6. Het slaapritme op de dag loopt (nog) niet lekker en je kindje krijgt niet voldoende slaap. Of je baby is te lang wakker tussen de slaapjes, waardoor je kindje vermoeid raakt en die vermoeidheid uit zich weer in de nacht. Dat merk je vaak als je kindje elk uur of zelfs elk half uur wakker wordt

Ons advies: zorg voor voldoende slaap overdag. Baby’s slapen niet zo snel teveel, juíst vermoeide en overprikkelde kindjes slapen in de nacht onrustiger. Onze wakkertijden hulpgids is een hele fijne leidraad om een goed ritme te krijgen. Om je kindje einde van de dag beter te laten ontspannen, kan je lekker de voetjes masseren en de dag rustig afbouwen met gedimde lichten. Neem je kindje lekker bij je en wieg zachtjes door de kamer.


7. Kleine baby’s slapen onrustig, dit is heel normaal. Baby’s maken veel geluidjes in hun slaap. Maar baby’s kunnen ook heel beweeglijk zijn. Dit kan ervoor zorgen dat jouw baby zichzelf steeds wakker slaat.

Ons advies: Inbakeren kan heel fijn zijn om jouw kindje wat minder bewegingsvrijheid te geven. Het geeft daarnaast ook een geborgen gevoel. Stop in verband met veiligheid wel met inbakeren voordat je kindje rolt.


8. Het voedingsritme op de dag loopt (nog) niet lekker, waardoor je kindje de voedingen in de nacht gaat inhalen. Dit kan komen doordat je kindje lang aaneen slaapt overdag en je baby dus te weinig voeding krijgt.

Ons advies: laat je baby niet langer dan 2,5-3 uren aaneen slapen overdag, zodat je kindje geen voedingen overslaat. Is je kindje overdag snel afgeleid?

Ons advies is dan om een rustig plekje te zoeken overdag en begeleid het voeden eventueel met een vast liedje of neurie steeds hetzelfde, zodat je kindje een vast patroon en associatie bij het drinken krijgt. Meer tips over hoe je in een mooi slapen en voedingsritme komt, vind je in onze slapen en voeding hulpgids.


9. Sprongen in de ontwikkeling, denk aan beginnen met rollen en speentje in en uit pakken. Dit doet wat in het koppie en kan zorgen voor onrustiger slapen. Het kan er ook voor zorgen dat jouw kindje dit gaat oefenen tussen de slaapcycli door in de nacht en zo makkelijker waakt.

Ons advies: Een aangesloten slaapzak of het Nunki lakentje van Fedde en Kees kan heel fijn zijn. Het fixeert niet, maar belemmert wel wat. En dat is in bed, in de nacht wel zo prettig. Rond de 4 maanden speelt er ook nog een ontwikkeling in de slaapstructuur (slaapregressie 4 maanden) waardoor je kindje ook wat onrustiger kan gaan slapen. Gelukkig is dit wel vaak tijdelijk. Het is een fase…


10. Jouw baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. En zo lang jouw kindje niet uren wakker is of heel vaak per nacht om een voeding vraagt, is ons advies om het te accepteren en geduld te hebben. Wel is het goed om ook om je eigen slaap en gemoedstoestand te denken.

Ons advies: te weinig slaap krijgen is ook zwaar voor jou als ouder. Durf hulp te accepteren of te vragen. Misschien kan je kindje een keer een nachtje bij opa of oma logeren.


Bel gerust als je wil dat ik of mijn team eens naar je verhaal luistert.


Meer weten over hoe onze aanpak is? Je kan altijd een vrijblijvende en gratis kennismaking inplannen.


Zet hem op,


Lieve groetjes, Marijke & team


Kinderslaapcoach

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.


Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?

Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'






6.323 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page