top of page

Thuiswerken met een baby, dreumes of peuter?

Daar gáán we weer!De feestdagen en de (voor velen) vrije dagen zijn weer voorbij. Kinderopvang en scholen zijn nog tot minimaal 18 januari 2021 dicht, dus we zijn de komende 2 weken weer crèche, moeder, thuisjuf en werknemer in een.


Dat is pittig, want werken met kleine kinderen thuis kan behoorlijk stressvol zijn. Mijn belangrijkste tips zijn; accepteren, realistisch plannen + verdelen en het slapen van je kindje voorrang geven. Hoe je dat doet? Onderstaande tips kunnen je vast een beetje op weg helpen:


+ Goede verdeling met je partner maken

Maak goede afspraken met je partner en verdeel de dag in blokken met elkaar. Zorg ook dat je in jouw 'werkblok' ongestoord kan werken. Diegene die dus voor jullie kindje 'zorgt' op dat moment is dus ook verantwoordelijk voor de voedings- en slaapmomenten. En laat de wakkertijden/ slaapjes dus voorgaan op inkomende mailtjes en telefoontjes. Zo behoud je de structuur die je anders ook hebt. Want ben je te laat met je kindje in bed leggen, dan zal er meer protest komen > is meer hulp nodig zijn bij inslapen > zorgt voor onrustiger slaapje en dat levert bij jou waarschijnlijk weer meer stress op.


+ Creëer een goede werkplek

Zoek een rustige werkplek -desnoods de slaapkamer-. Want je wil een scheidslijn tussen werk en privé, anders schiet je ongetwijfeld op beide fronten tekort. Zorg wel dat je werkplek geschikt is om te werken, zoals een goede stoel en (bureau)tafel.


+ Structuur

Zorg voor structuur en werk zoveel mogelijk op vaste tijden, neem regelmatig even een pauze en ga af en toe naar buiten een frisse neus halen. Deze wandeling kan je ook heel goed combineren met een slaapje van je kindje in de draagzak of de kinderwagen.


Zorg voor een mooie regelmaat in de dag, want routine en regelmaat geven je kindje houvast en zorgen voor voorspelbaarheid. Dan zal je zien dat je kindje ook makkelijker gaat slapen. Houd dus ook niet star vast aan dat bedje de komende weken. Een call met een collega is wellicht ook lopend met je kindje in de kinderwagen te combineren. Of je e-mail bijwerken met je kindje in de draagzak?


+ Durf om hulp te vragen

Heb je geen partner die kan ondersteunen? Bereid je klanten en collega's bij conference calls voor dat je niet alleen bent. Een lockdown is een unieke situatie en zal er vanuit de meeste collega's ook begrip zijn.


Maar durf ook hulp te vragen. Want thuiswerken met klein kinderen kan behoorlijk stressvol zijn. Je bent echt niet de enige die dit lastig vindt, dus vraag je buurvrouw of vriendin om een paar uurtjes op te passen. Je bent waarschijnlijk dan ook veel productiever dan 8 uren half met je kindje en half met je werk bezig te zijn.


+ Plan realistisch je agenda

Ben je flexibel om je werktijd in te plannen? Maak dan een haalbaar rooster voor jezelf, waarbij je bijvoorbeeld ook in de ochtend of avond wat uurtjes kan werken. Maak een realistische planning, want niets zo onvoorspelbaar als kleine kinderen. Werk dus met een to do- lijst en focus je dus alleen op de belangrijkste taken voor die dag. En probeer je niet te laten afleiden door mailtjes of telefoontjes die tussendoor binnenkomen.


Plan álles wat je wil doen in je agenda, dus ook de tijd die je met je kindje wil spelen, huishouding en voedingsmomenten. Dat zorgt voor overzicht en structuur.


+ Effectief werken tijdens de slaapjes van je kind

Slaapt je kindje redelijk stabiel? Plan dan de taken waar je veel concentratie voor nodig hebt tijdens de slaapjes. Ben je in de ochtend het meest productief, dan kan je overwegen de wekker wat eerder te zetten en je slaap wat 'in te halen' door met je kindje later mee te slapen.


+ Accepteer de situatie

Zoals ook al eerder gezegd; het is een bizarre situatie en ook niet voor eeuwig. Gaat thuiswerken heel moeilijk? Accepteer dat en maak het ook bespreekbaar met je werkgever. Je kunt niet meer doen dan je best en jouw werkgever kent jouw inspanningen en werkethos van vóór deze lockdown. Het uitspreken kan ook al voor verlichting zorgen en begrip van je werkgever.


En hoe meer stress jij ervaart, hoe onrustiger jouw kindje waarschijnlijk ook wordt.


Is het dan alleen maar lastig en moeilijk de komende weken? Nee zeker niet! Er zitten ook zeker voordelen aan thuiswerken met je kindje(s):


- Je hebt geen reistijd, dus je bespaart ook tijd en ook heb je geen files;

- Je kan mooi aan het slaapritme van je kindje werken, doordat je meer thuis bent;

- Minder prikkels door minder buitenshuis activiteiten;

- Je kan je werk veelal flexibeler indelen;

- Je wordt minder gestoord door collega’s;

- Je kan meer tijd met je kindje doorbrengen;


Maar... ik zal de laatste zijn die de komende 2 weken soepel tegemoet gaat. Ook ík ben thuisjuf, moeder, vrouw & eigen ondernemer. Maar vanaf de aankondiging van de lockdown, hebben we direct deze komende weken de werkdag in tweeën gedeeld. Taken verdeeld - hij is beter in lesgeven en ik ben beter in ontspanningsactiviteiten met de kids- en knop omgezet.


Ik werk vnl van 7:00-12:00 uur en hij van 12:00-17:00 uur. En uitloop naar de avonden, want gelukkig kunnen wij redelijk flexibel onze tijd indelen. We accepteren het maar voor de komende weken, ook al zal het niet altijd even gemakkelijk zijn.


Ik wens je veel succes de komende weken.


Zet hem op,


Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


1.442 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page