Gaat het slapen net een paar dagen goed... Komt er een tandje, verkoudheid of sprongetje tussendoor en mag je weer opnieuw beginnen.
Iets met 3 dagen op, 3 dagen af.
Super irritant. Je wil niet weten hoe vaak ik dit hoor.
Maar toch, als die basis staat; je bent echt niet terug bij af! Mits je het maar duurzaam hebt aangepakt. Want die sprongetjes, tandjes en verkoudheden blijven, maar hoe lang het slapen eronder leidt, bepaal jij voor een groot gedeelte.
Dat betekent duurzaam aan die slaapbasis werken.
Daarom ben ik ook niet van slaaptrainen (iets afdwingen), maar juist van slaapvormen (begeleiden) en je kindje helpen met een mooi ritme op te bouwen en te bouwen aan slaap en die slaapkwaliteit.
Daarom ben ik ook niet van het (gecontroleerd) laten huilen om je kindje te leren slapen. Het is onnodig en niet duurzaam. Want je dwingt iets af. Terwijl je juist je kindje op een liefdevolle manier wil laten ervaren dat zijn bedje een fijne plek is, waar hij geborgenheid voelt doordat jij hem daar liefdevol bij begeleidt.
Duurt het veel langer dan een slaaptrainings-methodiek?
Ja, soms. Want voordat je van je kindje kan verwachten dat hij ZELF en in eigen bed het vertrouwen heeft om te gaan slapen, moet je eerst zorgen dat de basis staat.
De basis dat niks het lekker slapen nog in de weg staat, maar ook de basis dat er een mooi ritme is overdag. Daarmee bedoel ik een goede slaaphoeveelheid, dus ook mooie afgeronde slaapcycli i.v.m. de slaapkwaliteit. Maar ook een mooie slaapspreiding op de dag. Dat er niet onnodig veel onrust wordt opgebouwd doordat je kindje tussen de slaapjes door te lang wakker is.
Dat vraagt soms even wat geduld, in een traject neem ik daarom altijd 1-1,5 week met ouders de tijd hiervoor. Voordat we gaan werken aan zelf slapen en in eigen bed slapen.
Maar als die basis staat, dan is je kindje liefdevol begeleiden naar zelf en beter slapen ook veel makkelijker.
Daarnaast is het proces ernaar toe veel minder zwaar dan een slaaptrainings-methode. Want ga er maar aan staan, dagen en nachten lang je kindje gecontroleerd laten huilen. Dat is zwaar. En als die basis niet goed staat, vaak niet eens werkzaam.
Het voordeel ook van investeren in die basis, is dat je in het geval van een sprongetje, tandje of verkoudheid ook maar 1 stapje terug hoeft te doen. Je bouwt eerst even aan die basis weer een week en húp, je pakt de draad weer op. En dat is dus wat anders dan terug bij af zijn.
En geloof mij, dat is een heel fijn gevoel.
Meer weten over hoe mijn aanpak is? Je kan altijd een vrijblijvende en gratis kennismaking inplannen.
Zet hem op,
Lieve groetjes, Marijke
Bureau van slaap
06 15 04 66 36
Komentarze