Slaapritme versus voedingsritme


Veel ouders willen graag een mooi ritme krijgen in de dag. Een ritme met slapen én een ritme met voeden. Op vaste tijden voeden geeft veel ouders houvast, merk ik. En ook al voed je op verzoek, dan nog willen ouders een mooie regelmaat creëren.

En dat begrijp ik. Want een mooi ritme geeft niet alleen jou, maar ook je kindjE houvast & voorspelbaarheid en zo weten jullie beiden waar je aan toe bent. En dat is prettig, kan ik me voorstellen.

Maar waar je begin je?

Ik gaf in het filmpje al aan dat ik altijd adviseer (uitzonderingen mbt ondervoeding of medische indicatie daargelaten) om het slaapritme voor te laten gaan op het voedingsritme. Maar laat je kindje uiteraard niet met honger slapen. En maak je kindje vooral ook niet wakker uit een slaapje (pas na 2,5-3 uren). En ga wakkertijden niet onnodig oprekken.

Een uitgerust kindje drinkt beter. Een uitgerust kindje slaapt ook beter (lees: makkelijker in en door). Dus je wil de slaap van je kindje en vooral dat biologische klokje respecteren, plan de voedingen daarom om de slaapjes heen. Dat is het filmpje in een notendop.

Maar hoe bouw je dan aan een mooi ritme?

Met een mooi ritme bedoel ik trouwens geen vaste bedtijden of vaste lengtes van slaapjes. Want de eerste maanden zijn de slaapjes bij vrijwel alle kindjes enorm wisselend in lengte.


En dat is niet erg! Zo lang de kwaliteit maar goed is, dus minimaal een afgeronde slaapcyclus zou heel fijn zijn. En ja, dan klopt het dus dat je kindje op verschillende tijden gaat slapen als je werkt met de wakkertijden. En dat het per dag kan verschillen. Maar dat is dus helemaal prima.

Dat klinkt dan misschien niet als een mooi ritme, maar je bouwt aan iets. Je bouwt aan voldoende slaap, veert mee op de biologische klok en voorkomt vermoeidheid. Vanuit dat uitgangspunt gaat zelf in slaap vallen vervolgens veel makkelijker. En als een kindje zelf in slaap kan vallen, zal je zien dat de kwaliteit ook omhooggaat. Dus mooiere slaapjes. En op die manier komt er dan ook steeds meer ritme en regelmaat in je dag.

In een notendop dan, want uiteraard moet niks het lekker slapen nog in de weg staan en de basis op orde zijn. Daarmee bedoel ik fysieke onrust, maar bijvoorbeeld ook slaaphygiëne en een mooi bedritueel.

Bouwen aan een ritme kan dus ook betekenen dat je tijdelijk werkt met een alternatieve slaapplek. Geef daaraan toe, investeer erin. Ben niet te gefocust op alleen dat bedje. Vooral als kindjes nog zo klein zijn, investeer eerst in die basis en begeleid je kindje bij het slapen. Hij mag nog leren. Echt.

Kijk gerust alles nog even terug in een filmpje dat ik maakte, terug te kijken op Instagram bij 'hoogtepunten> ritme krijgen #4).

Liefs, Marijke

Bureau van slaap

info@bureauvanslaap.nl

06 15 04 66 36

1.102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven