top of page

Slaapritme versus voedingsritme


Een mooi slaapritme en een mooie voedingsritme geeft houvast.

Veel ouders willen graag een mooi slaapritme krijgen in de dag. Een mooi slaapritme, maar ook graag een mooi voedingsritme Op vaste tijden voeden geeft veel ouders houvast, merk ik. En ook al voed je op verzoek, dan nog willen ouders een mooie regelmaat creëren.

En dat begrijp ik. Want een mooi ritme geeft niet alleen jou, maar ook je kindje houvast & voorspelbaarheid en zo weten jullie beiden waar je aan toe bent. En dat is prettig, kan ik me voorstellen. Maar waar je begin je? Focus je op een mooi slaapritme, of juist op een mooi voedingsritme?

Waar begin je? Slaapritme of voedingsritme?

Ik het filmpje, terug te vinden in de video slaap bibliotheek gaf ik al aan dat ik altijd adviseer (uitzonderingen mbt ondervoeding of medische indicatie daargelaten) om het slaapritme voor te laten gaan op het voedingsritme. Maar laat je kindje uiteraard niet met honger slapen. En maak je kindje vooral ook niet wakker uit een slaapje (pas na 2,5-3 uren). En ga wakkertijden niet onnodig oprekken.

Een uitgerust kindje drinkt beter, dus een grotere kans op een mooie voedingsritme. Een uitgerust kindje slaapt ook beter (lees: makkelijker in en door), dus een grotere kans op een mooi slaapritme. Dus je wil de slaap van je kindje en vooral dat biologische klokje respecteren, plan de voedingen daarom dus om de slaapjes heen.

Maar hoe bouw je dan aan een mooi slaapritme of voedingsritme?

Met een mooi ritme bedoel ik trouwens geen vaste bedtijden of vaste lengtes van slaapjes. Want de eerste maanden zijn de slaapjes bij vrijwel alle kindjes enorm wisselend in lengte.


En dat is niet erg! Zo lang de slaapkwaliteit maar goed is, dus minimaal een afgeronde slaapcyclus zou heel fijn zijn. En ja, dan klopt het dus dat je kindje op verschillende tijden gaat slapen als je werkt met de wakkertijden. En dat het per dag kan verschillen. Maar dat is dus helemaal prima.

Dat klinkt dan misschien niet als een mooi slaapritme, maar je bouwt aan iets. Je bouwt aan voldoende slaap, veert mee op de biologische klok en voorkomt vermoeidheid. Vanuit dat uitgangspunt gaat zelf in slaap vallen vervolgens ook veel makkelijker. En als een kindje zelf in slaap kan vallen, zal je zien dat de slaapkwaliteit ook omhooggaat. Dus mooiere slaapjes. En op die manier komt er dan ook steeds meer slaapritme en regelmaat in je dag.

In een notendop dan, want uiteraard moet niks het lekker slapen nog in de weg staan en de basis op orde zijn. Daarmee bedoel ik fysieke onrust, maar bijvoorbeeld ook slaaphygiëne en een mooi bedritueel.

Bouwen aan een slaapritme gaat niet altijd vanzelf

Bouwen aan een ritme kan dus ook betekenen dat je tijdelijk werkt met een alternatieve slaapplek. Geef daaraan toe, investeer erin. Ben niet te gefocust op alleen dat bedje. Vooral als kindjes nog zo klein zijn, investeer eerst in die basis en begeleid je kindje bij het slapen. Hij mag nog leren. Echt.

Kijk gerust alles nog even terug in een filmpje dat ik maakte, terug te vinden in de slaap video bibliotheek.

Liefs, Marijke & team

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.


Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?




Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'

2.349 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page