top of page

(Niet) slapen bij oppas- opa en oma


Veel kindje hebben het geluk dat ze een oppas opa en oma hebben. En opa en oma staan te popelen om een dagje op jouw kindje te mogen passen. Uiteraard soms ook vanuit financieel oogpunt, maar dan is het eveneens waarschijnlijk uit liefde (voor jou) ontstaan 😉. Maar ik merk in mijn praktijk dat ook veel ouders dat soms best spannend vinden. Want hoe moet dat met de slaapjes overdag? Mijn advies is altijd; laat het een beetje los en leg de lat niet te hoog. Voer de druk niet te veel op, het is -vooral in het begin- ook spannend voor hen.


Een dag bij opa en oma is altijd anders. Vast herkenbaar: ' Hij was helemaal niet moe, super gezellig en blij.' En dat klopt ook, want hoe meer interactie je geeft, hoe meer je ook krijgt. En gaat je kindje over de piek van moeheid heen, dan ontstaat ook drukker gedrag. Ik noem het ook wel de 'entertainment-stand'.


Maar... .Weet dat je (schoon) ouders al hun liefde en zorgzaamheid in de strijd gooien. En misschien ook een wat 'vintage' manier van denken, maar bovenal heel veel kusjes, knuffels en aandacht. Uiteraard zijn er door de jaren heen meer inzichten gekomen m.b.t. veilig slapen en die moet je uiteraard met ze bespreken. Denk aan kleine baby's op de buik laten slapen of grote attributen in bed. Not done, en dan moet je uiteraard op je strepen staan. Veiligheid staat voorop.


Zelf heb je ook invloed op hoe de dag bij opa en oma gaat verlopen. En uiteraard kan je mijn tips met ze bespreken;


+ Bespreek de dag zoals hij thuis verloopt. Vertel over je routine die je kindje gewend is. Maar leg niets op. Laat je (schoon) ouders zelf ook een routine uitvinden die bij hen past. Wandelen opa en oma graag? Laat ze dan lekker wandelen. Maar geef als tip dat ze net iets eerder vertrekken met de kinderwagen, zodat je kindje einde wakkertijd de mogelijkheid krijgt om te gaan slapen;


+ Nog lekker even ravotten met opa of oma voordat het slaapje eraan komt? Liever op een ander moment. Vraag of ze juist 15-20 minuten voor een slaapje een beetje afbouwen met bijvoorbeeld een boekje of rustig dansen. En doordat steeds te herhalen voor een slaapje, brengt dat een mooie routine;


+ Vraag of ze je kindje niet extra lang ophouden, onder het mom van 'dan slaapt hij 's nachts beter'. Slapen doet juist slapen. Maar dat hoeft zeker niet alleen in bed.

+ Zorg dat je zelf niet hoeft te haasten tussen het ophalen en de avond bedtijd van je kindje. Want door dat haasten krijgt je kindje niet de mogelijkheid om de dag af te bouwen en prikkels te verwerken. Vaak zie je dat terug bij in- en doorslapen.

+ Rek de wakkertijd tussen het laatste slaapje en avondbedtijd niet te veel op. Advies is dus om wat eerder op te halen of je kindje nog een powernapje te laten doen (vanaf 6 mnd niet meer na 17:00uur), zodat hij de piek van moeheid einde dag nog even kan wegslapen.


+ Plan zorgvuldig de timing van het avondeten, zodat het geen gehaast wordt of te dicht op avondbedtijd zit.

+ Maar de belangrijkste tip: ben vooral dankbaar dat je (schoon) ouders kunnen en willen oppassen en dat doen ze met alle liefde en goede bedoelingen. Vergeet ook niet dat op hun kleinkind passen vaak als een veel grotere verantwoordelijkheid voelt, dan voeger op hun eigen kinderen. Dat die dag net even wat anders loopt, dat gooit het slaapritme van je kindje niet direct in de war. Is de slaapbasis goed, dan kan je kindje wel wat hebben en laat je hem de dag daarna wat meer bijkomen.

+ Vaak zie je hoe relaxter jij er in staat, hoe minder groot de druk op de schouders van je (schoon) ouders is. En dan loopt het vaak prima. Lukt slapen in bed niet, die kinderwagen is een prima alternatief.

+ En blijf het gesprek aangaan met elkaar, deel je gevoelens en de mooie momenten en leer van hoe zij het doen. Heel vaak slapen kindjes juist heel goed bij hun opa en oma.

Deel deze blog gerust met je (schoon) ouders!

Is het slapen zowel thuis, op de opvang en bij opa en oma bar en boos? Dan speelt er misschien meer. Je kan ons altijd met je mee laten kijken, zodat we samen aan die stabiele slaapbasis kunnen werken.


Zet hem op,

Liefs, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


1.406 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page