top of page

Mijn kindje staat altijd op 'AAN'.


Veel ouders met een baby die excessief huilt of slecht slaapt, bezoeken een osteopaat.

Osteopathie richt zich op de beweging van weefsels in het lichaam, zoals organen, botten en spieren. Een osteopaat zoekt naar beperkingen in die beweging, en bepaalt of die beperking klachten veroorzaakt bij je kindje. 

Bijvoorbeeld bij een stuitligging, keizersnede, een snelle of juist moeizame bevalling of als er hulpmiddelen worden gebruikt, kunnen werveltjes onder druk komen te staan of verschuiven. Vanuit de bevalling kan spanning opgebouwd zijn. Dat kan bewegingsblokkades geven. Baby’s gaan dan veel huilen of zich later asymmetrisch bewegen. 

Even wat achtergrond: 

Je lichaam heeft twee zenuwstelsels, namelijk:

1.       het centrale zenuwstelsel dat we zelf kunnen bedienen, zoals je spieren;

2.      het autonome zenuwstelsel dat automatisch geregeld wordt, zoals je ademhaling, hartslag & spijsvertering. Je hoeft er dus niet zelf bij na te denken.

Het autonome zenuwstelsel kun je eigenlijk vergelijken met een soort gas- en rempedaal.

  1. Orthosympatisch (actie)is het gaspedaal; als er actie van je lichaam wordt verwacht;

  2. Parasympathisch (herstel) is het rempedaal en is verantwoordelijk voor herstel en rust.

Normaal gesproken is er een mooie balans tussen deze 2: Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Ons "gaspedaal" en ons "rempedaal" moeten goed op elkaar afgestemd zijn en beide moeten even sterk om elkaar in evenwicht te houden. Maar een bevalling, waarna een kindje spanning opbouwt, kan dus van invloed zijn op deze balans. En dat kan ertoe leiden dat er steeds meer een beroep gedaan wordt op dat gaspedaal; je kindje raakt in disbalans. Kenmerkend is dat je kindje continue op 'aan' lijkt te staan, altijd alert is, veel overstrekt en excessief huilt. Met zachte massagetechnieken en bewegingen probeert een osteopaat de beweging terug te brengen in het weefsel. Dit kan bijdragen aan een verbetering van bijvoorbeeld refluxklachten, slaapproblemen, obstipatie of darmkrampen. Een behandeling kan spanning uit het lijfje halen. Ik kijk overkoepelend naar het waaróm van het slaapgedrag van je kindje. En ga ik samen met jullie op zoek naar de oorzaak van het slechte slapen. Ik ben geen arts, maar een bepaald type bevalling en bepaalde symptomen kunnen wel alarmbellen doen afgaan. Bij vermoeden verwijs ik dus altijd door naar een professional uit mijn netwerk. Want ik ben groot voorstander van uitsluiten of behandelen.

Ik werk in mijn praktijk nauw samen met Osteopathie Lindeman in Amsterdam. Remco Lindeman is gespecialiseerd in baby's en heeft een achtergrond als kinderfysiotherapeut.  Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Ik adviseer altijd een osteopaat gespecialiseerd in baby’s en aangesloten bij de beroepsvereniging NRO en het NVO. In mijn consulten neem ik alle factoren onder de loep die het lekker slapen van je kindje in de weg kunnen staan. Want pas als aan alle factoren wordt gewerkt, kan je werken aan een mooie slaapbasis. Heb jij wel eens een osteopaat of kinderfysio bezocht voor de slaapproblemen van je kindje? En heeft het geholpen? Of vind je het moeilijk waar te beginnen in je zoektocht naar het slaapgedrag? Ik kan je daar bij helpen.


Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36370 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page