top of page

Meer snoepen bij minder slaap? Herkenbaar?


Geschreven door Jildou van Fitwerkt.


‘Wat als slaap te koop zou zijn.'

'Wat zou jij ervoor over hebben?'


Ben jij het type dat uitkijkt om weer naar bed te gaan of wil je het liefst de avond zolang mogelijk rekken? Met kinderen is de tijd voor jezelf korter geworden dus ik snap best dat het verleidelijk is om nog even te blijven zitten. Ik ben het type dat niet perse uitkijkt om naar bed te gaan maar heb net als ieder ander mijn slaap heel hard nodig. Uitdagend als je het mij vraagt!


Meer snoepen door een onrustige slaper

Toen ons jongste zoontje een onrustige slaper bleek, brak de vermoeidheid mij op een gegeven moment wel op. Éen keer eruit om te voeden was voor mij prima, daar had ik de volgende dag weinig last van. Maar toen er een lange tijd standaard twee keer per nacht een beroep op me werd gedaan begon ik het te voelen.


In de ochtend kwam ik nog best goed uit bed maar richting het einde van de ochtend of in het begin van de middag kwam de man met de hamer: welkom energie dip!


Als echte lekkerbek is de verleiding om te gaan snoepen enorm. Wat is alles toch lekker!


Energy boost

Op dat moment lijkt alles van suiker de ideale oplossing. Je krijgt een ‘energyboost’ en vervolgens kun je weer door. Althans dat lijkt zo. Deze oplossing werkt tijdelijk en kost je lijf ook nog eens extra energie!

Om suikers te verbranden moet je lichaam extra hard werken. Voor een optimaal verbrandingsproces heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Onder andere helpen vitaminen en mineralen om suikers te verbranden.


Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld chocolade dan moet je lichaam gebruik maken van reeds opgebouwde reserves om de verbranding haar werkt te laten doen. Ben je een enorme zoetekauw en snoep je veel dan kan er op een gegeven moment een tekort ontstaan waardoor je je minder fit voelt. Er ontstaat een disbalans.


Hoe krijg je meer energie als je nachten uitdagend zijn?

De mate van je gezondheid wordt behoorlijk op de proef gesteld vanaf het moment dat je zwanger bent. Je zorgt vanaf dat moment voor jezelf en jullie kleine wezentje. Daarna volgt je bevalling en je kraamtijd en ook in die periode wordt een ieder op haar manier uitgedaagd om goed voor jezelf te blijven zorgen.


Eén ding is zeker, jij bent de basis, vanaf het begin. De waarde om goed voor jezelf te zorgen is dus enorm.


Tips om de verleidingen te weerstaan

+ Voorbereiding: zorg ervoor dat je voldoende lekkernijen in huis hebt die zorgen voor meer (gezonde) energie (denk aan: volkoren- brood, crackers, beschuiten, je lekkerste fruitsoorten, yoghurt of kwark muesli en groente snacks).


+ Ritme en regelmaat: zowel voor jezelf als voor je kindjes werkt een ritme. Het zorgt ervoor dat je je lichaam op tijd nieuwe energie geeft waardoor je voorkomt dat je een ‘hongerig’ gevoel hebt. Snij bij de lunch bijvoorbeeld alvast de groentesnacks voor als je om 17 uur trek hebt en pak om 16 uur bij de koffie/thee 1/2 volkoren cracker(s) met beleg naar keuze. Door dit te doen zorg je ervoor dat je je lichaam nieuwe energie geeft en voorkom je meestal de bekende energiedip.


+Keuze: je hebt altijd een keuze. Luister naar je lijf en ervaar wat jij nodig hebt om optimaal te functioneren. Soms heb je gewoon trek omdat je gewoonweg te weinig hebt gegeten. Pak voortaan eerst een glas water en een cracker of stuk fruit.


Heb je dan nog steeds trek? Pak dan je aller ‘ aller lekkerste keuze en neem de tijd om ervan te genieten! (Stiekem snel iets in je mond stoppen is zonde van een heerlijk geniet moment).


Je bent het waard

Op het moment dat je fit bent, heb je meer energie en daar heb je gedurende de dag profijt van. Goede voeding helpt daarbij en ondanks dat je dat weet, is niks zo verraderlijk als grijpen naar ongezonde voeding. Of zelfs je lijf helemaal niet te voeden, iets dat ik vaak hoor is: “geen idee wanneer ik daar tijd voor vrij moet maken”. De kunst om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren en op tijd goed voor jezelf te zorgen.


Wil je meer weten of wil je werken aan aan een gezonde(re) balans? Volg jildou_online op Instagram. Voel je welkom om vragen te stellen, graag help ik je!


Stralende groet!

Jildou458 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page