top of page

Eczeem als stoorzender bij het slapen


Eczeem komt vooral voor in het gezicht, op het hoofd, in de elleboog- en knieholten, polsen en enkels. Eczeem geeft jeuk, véél jeuk. Gelukkig zijn de symptomen van eczeem goed te behandelen.

Wat is eczeem? Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes en jeuk. Belangrijk: eczeem is niet besmettelijk! 


Eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor allergie. Het lichaam is dan overgevoelig voor bepaalde (voeding) stoffen of prikkels. Deze kan zich uiten in de vorm van bijvoorbeeld koemelkallergie, hooikoorts en astma. Vaak zijn er ook andere leden van het gezin met eczeem of een allergie. Eczeem kan zich al op heel jonge leeftijd ontwikkelen; zo’n 3 tot 4 maanden na de geboorte. De zogenoemde ' opvlammingen' van eczeem, kunnen gedurende perioden verergeren maar ook weer verdwijnen. Er zijn verschillende soorten eczeem waarvan drie soorten het meest voorkomen.

1. Atopisch eczeem Deze vorm van eczeem is de meest bekende. Atoptisch eczeem staat ook wel bekend als constitutioneel eczeem en heeft te maken met de erfelijke aanleg.

2. Contact eczeem Deze vorm van eczeem ontstaat na contact met bepaalde stoffen waar je kindje allergisch voor zou kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is een nikkelallergie die tot uiting komt door het dragen van sieraden.

3. Seborroisch eczeem Deze variant van eczeem komt vaker bij baby’s voor en ontstaat vooral op het behaarde gedeelte van de hoofdhuid. Deze vorm van eczeem staat ook wel bekend als berg.

Eczeem wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie van de huid en veroorzaakt een jeukende huiduitslag. Denk aan roodheid, zwelling en de verhoogde temperatuur van de huid, maar ook aan vochtblaasjes, vochtafscheiding en schilfers.


Eczeem en slapen...

Eczeem veroorzaakt jeuk, soms wel extreme jeuk. En dat is natuurlijk een serieuze stoorzender bij het slapen.

Bij kinderen jonger dan 2 jaar ontstaan de eerste symptomen van eczeem op de wangetjes en op het hoofd. Na de leeftijd van 2 jaar verplaatsen de symptomen van eczeem zich vaak naar de huidplooien van de gewrichten zoals de ellebogen en knietjes, de polsen en enkels, soms in de nek en rond de ogen.

Hoe ontstaat eczeem? De precieze oorzaak van eczeem is onbekend. Maar Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft last van eczeem en vaak al op hele jonge leeftijd zoals vlak na de geboorte. Er lijkt sprake van een erfelijke afwijking (van een eiwit in de huid) waardoor de huid minder bescherming geeft.

Belangrijk om te vermelden is dat eczeem om verschillende redenen kan ontstaan en is een gevolg en geen oorzaak op zich. Het is een ontstekingsreactie, waarbij heel vaak voedselovergevoeligheid een rol speelt. En de genetische aanleg, oftewel erfelijkheid, speelt een belangrijke rol. En altijd is de darmflora niet op orde, waarbij bijvoorbeeld keizersnedes ook weer de kans verhogen op eczeem. Want dan is het eerste contact de huid geweest en dit betekent dat bepaalde ontwikkelstadia van de darmflora later worden bereikt, wat weer gevolgen kan hebben voor het immuunsysteem en de gezondheid.


Eczeem moet goed behandeld worden; van BUITEN, maar ook zeker van BINNEN, anders is de kans op het ontwikkelen van een allergie groter.


Mijn tips:

+ Help dat buikje van je kindje op orde te brengen met een probioticakuur (voor zuigelingen). Dit helpt bij het verder rijpen van het spijsverteringskanaal en daarnaast draagt het ook bij aan de weerstand;

+ Ben alert op koemelkallergie, andere allergieën en reflux (staat vaak weer met elkaar in verband)

+ Veel huid-op-huid contact (brengt bacteriën over);

+ Vermijd teveel douchen/badje en zeep;

+ Vitamine D is belangrijk;

+ Zorg voor een goede luchtvochtigheid.


En daarnaast smeren, smeren, smeren. Dus smeer de eczeem gevoelige huid na het wassen gelijk in met een neutrale, vette crème of zalf.

De zachte, neutrale Eczeem Repair crème van Donttellmum kan ik uit eigen ervaring van harte aanbevelen. De crème behandelt én voorkomt symptomen van eczeem zoals rode, droge en beschadigde huid. Het fijne is dat je hem dagelijks kan gebruiken, omdat er 100% plantaardige ‘vaseline’ in zit. Het plantaardige alternatief voor de chemische variant. Deze droogt de huid niét uit bij langdurig gebruik en vermindert jeuk. De crème is uitvoerige klinisch getest en bewezen en dermatologisch getest.


Neem echt even een kijkje op de website van Donttellmum, daar vind je ook al hun andere fijne producten die onmisbaar zijn in jouw commode kastje.

Ook vind je er allemaal goede tips hoe je kan omgaan met de jeuk en krabben tegen kan gaan!


Gebruik van corticosteroïden In sommige gevallen, bij hardnekkig eczeem, kan de huisarts tijdelijk een zalf, crème of vaselinecrème met corticosteroïden voorschrijven. Dit is een crème op basis van hormonen die bij deze vorm van eczeem gebruikt wordt. Deze hormonen remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk die wordt veroorzaakt door eczeem. Voorbeelden zijn: + hydrocortisonacetaat(licht)

+ triamcinolonacetaat(sterker) Weet dat.. De meeste kinderen met eczeem groeien er overheen en hebben na hun 13e geen klachten meer. Wel hebben ze iets meer kans op hooikoorts en/of astma op latere leeftijd.


Tot slot.. Werken aan het slaapgedrag betekent dat we tijdens een traject eerst op zoek gaan naar álle factoren die het lekker slapen belemmeren. Dat pakken we aan en zo werken we aan een goede basis. Vind je het moeilijk om aan het slaapgedrag te werken terwijl er fysieke onrust, zoals eczeem, speelt? Ik kan je daar bij helpen.


Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


Bron: o.a. Donttellmum, UMCG & slaapdeskundige Stephanie Molenaar.


1.179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page