top of page

'Dat 3e slaapje lukt nooit'..


Is je kindje tussen de 8-12 maanden, dan zal het langzaam over gaan van 3 slaapjes naar 2 slaapjes. Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk, de slaapjes worden wat langer en zo valt de 'powernap' er vanzelf af.

Maar om daar te komen heb je nog die lastige hobbel van die bewuste 'powernap' aan het einde van de dag. En als ik veel ouders mag geloven; 'Die lukt dus nooit, Marijke!'

En dat is natuurlijk jammer, want daardoor wordt de wakkertijd tussen het slaapje daarvóór en avondbedtijd veel te lang en die zorgt dan ook weer voor gerommel in de avond en de nacht. Want die moeheid stapelt zich op naarmate de dag vordert > inslapen gaat lastiger > er is vervolgens meer hulp nodig > de slaapjes worden dan korter en rommeliger in de avond en nacht.

Dat wil je dus heel graag voorkomen. 

Mijn tip is daarom altijd om die powernap te doen op een slaapplek met de meeste succesgarantie. Vaak de kinderwagen of de draagzak. Probeer het echt een paar dagen, want ook dat mag je kindje gewennen. Denk dus niet na 1 of 2 dagen proberen dat het niks wordt, houd vertrouwen en zet door. Dat slaapje ís ook de lastigste van de dag vanwege die moeheid.


Maar met én die juiste timing én een beetje geduld én een slaapplek met meer succesgarantie, kan het echt werken. Echt!

En lukt het toch niet? Maak er dan geen halszaak van. Ga niet forceren, of blijven proberen als je al lang over die juiste timing heen zit. Dat levert alleen maar meer en meer protest en stress op (zie ook mijn vorige post op IG!)


Zet dan die knop om, start het bedritueel om 17:45 uur en zorg dat je kindje om 18:00 uur in bed ligt. Slapen doet slapen. En die dag daarna gewoon weer een kans en dan houd je weer die 2-3-3-3 aan en kan je kindje wat 'bijslapen'.

N.B. Het klopt dus dat je kindje op deze leeftijd de ene dag het 2-3-3-3 ritme heeft en de andere dag het 2-3-4. Het 2-3-3-3 is daarom ook een tussenritme.

Lieve groetjes, Marijke

Bureau van slaap

06 15 04 66 36


803 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page