Moet je je kindje wakker maken uit een slaapje?
We krijgen vaak de vraag van ouders of ze hun kindje uit een slaapje moeten wakker maken. Met als reden dat het wakker maken uit een slaapje, zorgt voor een beter nachtrust en dat er niet teveel weg geslapen wordt op een dag.
Laten we je geruststellen; kindjes slapen niet zo snel te veel.
Bouwen aan slaap
Uitgangspunt van onze methodiek ( gebaseerd op diverse methodieken) is om overkoepelend te kijken en eerst aan een mooie basis te werken. Dán pas kan je ook van je kindje verwachten dat er een verandering in het slaapgedrag komt. Onderdeel van die basis is, zoals wij dat noemen; bouwen aan slaap. En daar past wakker maken niet bij. Dus geen fratsen als na 20 of 30 minuten in de ochtend wakker maken uit een slaapje. of het maximeren van slaapjes zodat er voldoende overblijft voor de nacht. Slapen doet juist slapen.
We weten dat er methodieken zijn die aanbevelen om je kindje wakker te maken uit een ochtend- of middagslaapje. En echt, we geloven dat er meerdere wegen zijn die tot beter slaapgedrag leiden, dus kies vooral de methodiek waar jij je als ouder het meest prettig bij voelt. Want dat is heel belangrijk als je succesvol het slaapgedrag van je kindje wil veranderen.
Maar vanuit onze visie zijn we géén voorstander om je kindje wakker te maken uit een slaapje. En omdat we er veel vragen over krijgen, zal ik zal uitleggen waarom.
Slapen doet slapen
Slapen doet júist slapen en hoe beter overdag geslapen wordt volgens een mooie spreiding, hoe beter ook de nacht zal verlopen.
Sommige methodieken zijn van mening dat als je het ochtendslaapje kort laat zijn, er een mooi slaapje in de middag volgt. En ongetwijfeld zal dit bij sommige kinderen goed werken. Waarom ik dat niét aanbeveel is omdat als je jouw kindje wakker maakt , je kindje nog vermoeid is. En als er teveel moeheid wordt opgestapeld tot die middagslaap, krijg je veelal een heel onrustig middagslaapje. En als er dan per saldo té weinig overdag geslapen wordt, krijg je dat als onrust terug in die nacht. Daarnaast, wakker maken in een slaapcyclus is zonde voor optimaal herstel.
Maar ik wil je allesbehalve van je geloof halen of andere methodieken onderuithalen. Nogmaals, ik denk dat je moet kiezen voor een methodiek waar je in gelooft, wat goed voelt en wat je bij je kindje vindt passen. Er zijn meerdere wegen die het slaapgedrag van je kindje kunnen verbeteren!
Nog 3 belangrijke tips:
+ Volg vooral je gevoel, voelt het goed om het natuurlijke proces te verstoren en wakker te maken?
+ Het is goed om niet verschillende methodieken door elkaar te gebruiken en geef de methodiek waar je voor kiest ook altijd even 1,5-2 weken de kans om resultaat te zien. Switch dus niet te snel van de een naar de andere, dat werkt niet.
+ Slapen doet slapen, maar we moeten natuurlijk niet overdrijven. Als je kindje bijvoorbeeld langer dan 3 uren achter elkaar slaapt en dat 2 of 3 keer op een dag, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Volg ook daarin een beetje je gevoel. Of check onze richtlijn in deze blog even wat ongeveer een mooie slaaphoeveelheid per 24 uren is. Staat uitgesplitst per leeftijd. Dat geeft je een ook mooie leidraad.
Bouwen aan een mooie ritme zonder vaste slaapschema's?
Wil je graag bouwen aan een mooi ritme, zonder vast slaapschema? Bekijk dan eens onze wakkertijden hulpgids; een gids die je kan downloaden, bestaande uit 25 pagina’s met álle antwoorden op je vragen over hoe je je kindje in een mooi slaapritme krijgt. Geen vaste slaapschema’s of vaste slaaptijden.
Deze gids gaat je helpen om maatwerk te krijgen met de wakkertijden. Ik zoom in per leeftijd hoe je inspeelt op het natuurlijke ritme van je kindje, zodat het slapen van je kindje geen obsessie wordt.
Bijvoorbeeld…hoe reken je met de wakkertijden als je kindje:
… alleen maar korte slaapjes doet; … om 5:00 uur wakker wordt; … het laatste slaapje weigert; … een slaapje overslaat?
Met 5 waardevolle verdiepingsfilmpjes: … voor als je newborn de 2e helft van de nacht onrustig is; … voor een soepele overgang naar het ritme van 6 maanden; … voor een soepele overgang van 3 naar 2 slaapjes; … als de dag net te lang is voor 1 slaapje; … als je kindje geen dagslaapje meer wil doen.
Lieve groetjes, Marijke & team
06 15046636
Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.
Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?
Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'
Comments