top of page

Wintertijd- survival

Welkom bij #teamwintertijd! Wat goed dat je mee doet aan onze Wintertijd survival.

 

In de nacht van 29 op 30 oktober gaat de klok een uur terug. De overgang naar wintertijd is voor velen een uurtje extra slapen. Maar voor ouders met kleine kinderen betekent dit in de praktijk vaak nóg vroeger wakker worden. Maar...

 

BUREAU VAN SLAAP HELPT jouw kindje 0-3 jr. tot zondag 6 november met een soepele overgang naar wintertijd!

​

Wat gaan we doen?

Week 1: de voorbereiding

Maandag 24 oktober

Kick- off met een wintertijd survival- webinar van 60 min. met álle tips en voorbereiding die jij kan doen. Tijdens het webinar kan jij een persoonlijk plan voor jouw kindje maken. Ook is er ruim de tijd om vragen te stellen. (webinar is ook terug te kijken);

Blog zomertijd 220320 - 2022-11-03T084810.780.png

Dinsdag 25 tm zondag 30 oktober

Stel je vragen via het contactformulier op deze pagina! Dagelijks beantwoorden we in ieder geval de meest gestelde vraag in een filmpje met handige, praktische tips. Zie ook het overzicht hieronder.

​

Week 2: De overgang naar wintertijd

Zondag 30 oktober tot zondag 6 november:

Deel je ervaring, of heb je een goede tip voor andere ouders? Deel ze via het contactformulier (zie onderaan deze pagina!) en wij delen ze met andere ouders uit de groep. Maar stel ook je vragen!

​

In de week na de overgang naar wintertijd delen wij nog dagelijks een tip van ons, maar ook van andere ouders, zodat jouw kindje aan het eind van deze week in het nieuwe ritme zit!

Ook krijg je nog een 'wat als'- filmpje voor die laatste punten op de i.

Ja, ik wil wat vragen of delen

Bedankt voor je vraag of tip. Elke dag pakken we de meest gestelde vraag eruit om te beantwoorden en tips delen we ook!

filmpjes met tips
iedere dag beschikbaar vanaf 12:00u

Tips nav jullie vragen:

01-11:

Mijn dochtertje (13,5 maand) wordt nu tussen 4 uur en 5 uur wakker en weigert dan echt nog te gaan slapen. Niet in eigen bedje en ook niet bij mij. Haar slaapjes waren gister gewoon zoals ze normaal ook doet op de gangbare tijden. Hoe kan ik er voor zorgen dat ze niet tussen 4.00-05.00 uur klaar wakker is. Licht laat ik al uit tot 06.00 uur en maak bijna geen interactie.

​

Oef dat is wel heel erg vroeg. En als ze voor de overgang naar wintertijd wel na 6:00u wakker werd, vraag me af of dit met de overgang te maken heeft. Want tussen 4-5u zou 'oude tijd' tussen 5-6u zijn. Dan was ze misschien ook al een vroege vogel en dan geldt eigenlijk mijn antwoord op de vragen van 31-10. Dan zou ik adviseren het deze week echt nog even de kans te geven om op het nieuwe ritme uit te komen. Als ze al een vroege vogel was, dan is de kans groot dat het dan alsnog weer tussen 5:00-6:00u wordt. En als dat zo is, dan zou ik die dag dus nog eens goed onder de loep nemen en zie ook mijn antwoord op de vagen van 31-10.

werd ze voorheen wel na 6:oou wakker dan heeft dit denk ik niet echt met de overgang te maken. Dan is er ergens een trigger die haar doet waken. Dot kan vermoeidheid zijn. Maar misschien ook wel iets onder de leden. Maar neem ook jullie aanpak nog even goed onder de loep in die nacht. En is ze echt lang wakker, dan ontstaat er soms ook een patroon van een tijdje wakker zijn en het vervolgens weer willen inhalen in de ochtend. Je wil in die nacht steeds dezelfde aanpak hebben en haar zo kort mogelijk wakker hebben, En zo min mogelijk protest en huilen, want dat activeert haar ook weer. Daarom adviseren we ook wel om - tot je de oorzaak gevonden hebt- zo goed mogelijk je beste doen om haar weer te laten inslapen. Dan aan de oorzaak werken, zodat ze niet meer wakker wordt.

En kom je er niet uit? Eind deze week komt er een leuke actie ;)

​

01-11:

 Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn dochtertje in de ochtend een uurtje langer slaapt? Sinds de wintertijd pakt ze overdag haar oude ritme op waardoor ze haar ‘normale’ tijd in de avond naar bed gaat maar ze is wel elke ochtend minstens een uur eerder wakker dan normaal. Eerder naar bed brengen in de avond heeft geen zin want dan blijft ze spelen omdat ze niet moe genoeg is.

​

Oh, ze blijft een beetje hangen in de oude tijd, zien we vaker!

Het doel is om elke dag een beetje later uit te komen. Dus probeer álle vaste handelingen en eetmomenten etc een beetje te rekken als het ware. En dat hoeft niet vandaag of morgen, maar neem er een paar dagen voor. Soms gaat het makkelijker als de klokverschuiving al geweest is, omdat ook de opvang , jullie werk etc nu later is. Dan heb je dat soms mee zeg maar. en let ook op vermoeidheid. Want als ze al een paar dagen steevast te weinig slaapt in de nacht, dan kan je ook vermoeidheid krijgen. Een extra slaapje invoegen kan dan werken.

 

 31-10:

'Mijn zoontje van 6 maanden wordt vaak tussen half 5 en 6 wakker. Vaak krijg ik hem wel weer in slaap maar slaapt hij alleen door als hij in m’n armen ligt. Is dit erg? Zijn er andere tips?

​

Het is even of dit patroon er al was voor de wintertijd startte? Maw of jouw kindje altijd al een vroege vogel was? zo niet en is het echt iets van de laatste dagen, dan zou ik even doen wat nodig is om hem iig tot 6:00u te laten slapen. En dan hopelijk schuift alles de komende dagen alsnog wat op en gaat hij weer tot minimaal 6:00u slapen. Maar was jouw kindje altijd al een vroege vogel en dus nu misschien nóg wel vroeger? Dan zou ik toch adviseren om daar mee aan de slag te gaan. Vroege vogels worden vaak wakker door vermoeidheid die op de dag is opgebouwd of een verkeerde spreiding van slaap. Of onnodig wakker houden. Nee dan nog even goed die dag onder de loep. Maar het kan ook gewenning zijn en dan zien we heel vaak een patroon in de aanpak van ouders. Dus wat doen ouders om die 5:00u (in bed nemen, flesje maken, in slaap wiegen?) Maar toch wil je dan alsnog ook de dag onder de loep nemen, voordat je van je kindje kan verwachten dat hij langer slaapt. Maar denk ook aan prikkelverwerking op dat tijdstip en ook darmen. Of niet zelf in slaap kunnen vallen. Loop dan dus eerst die basis nog eens goed onder de loep. Ons vroege vogel werkboek kan je daar ook goed bij helpen. Eind deze week komt daar een leuke kortingsactie voor trouwens. :)

 

' Heel fijn de filmpjes! Wel nog een aanvullende vraag op toch voor 6 uur wakker... Baby op eigen kamertje wakker laten liggen in het donker (zolang de baby niet huilt) of actief weer proberen in slaap te krijgen?'

​

Tot 6:00u heb je nog wel het doel om je kindje echt weer tot slapen te krijgen. Dus als je kindje uit zichzelf niet weer gaat slapen, dan zou ik adviseren om je kindje daar wat bij te helpen. De slaapkamer in gaan zeg maar en doen alsof het 01:00u in de nacht is. En dan tot uiterlijk 6:00u actief proberen. Gaat je kindje niet slapen, dan reken je met de wakkertijden vanaf tijd van waken en gaat je kindje wel slapen, maak dan wel wakker rond het tijdstip dat jullie altijd opstaan. Nu met de nieuwe wintertijd is het natuurlijk even ietsje anders, omdat het ook kan zijn dat je kindje er toch nog wat vroeger in lag en dus een prima nacht heeft gemaakt. Dan merk je dat vaak doordat je kindje vrolijk wakker wordt en dan kan ook om 5:45u bijv kiezen om je kindje wel even nog te laten liggen en er pas om 6:00u heen te gaan. 

Maar wordt je kindje huilend wakker, dan weet je eigenlijk al dat je kindje niet is uitgeslapen en zou ik wat hulp bieden.

​

28-10:

'Ik begrijp niet waarom onze zoon niet later wakker word als we iets later naar bed doen?'

​

Bij het ene kindje gaat het verschuiven makkelijker dan bij het andere kindje. Waar het vaak misgaat is als ouders alleen de laatste wakkertijd meer gaan oprekken, want dan kan het zijn dat je net elke keer over die piek heen gaat. Dus kijk ook goed naar je kindje. En als de waaktijd al voor 6:00u lag, dan is dat vaak wel een teken dat er op de dag al iets niet helemaal lekker liep en je kindje dus een vroege vogel al was. Dan wil je dus ook goed naar die dag kijken. Was de spreiding al wel goed? Het lichaam heeft meestal een week nodig om zich aan te passen, dus hopelijk zie je maandag het verschil.
 

27-10:

'Wij hebben een peuter die erg punctueel is met wakker worden, elke dag stipt om 5.30u. We hebben dit al proberen op te schuiven afgelopen half jaar, maar later naar bed en verschuiven overdag heeft totaal geen invloed. Hij is op dit moment ook zeker niet te sturen met een slaaptrainer. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat we niet wéér een half jaar bezig zijn en vanaf 4.30u bij hem zijn?'

 

Ik zou me nog niet al te veel zorgen maken, vanaf zondag als de hele wereld om hem heen een uur verplaatst, dan zal je zien dat dat klokje ook wel mee verplaatst op termijn, Misschien niet meteen komende week, want als je u nog niet de mogelijkheid had om te schuiven, dan zal je dat volgende week moeten 'inhalen' zeg maar. Maar dat is niet erg. Sommige kindjes werken gewoon niet helemaal mee ;) Kijk, het zal dan alsnog weer 5:30 worden wrs en niet ineens 6:00u, maar ik verwacht niet 4:30u.

 

26-10:
'Wij werken met de wakkertijden. Ze krijgt voor haar ochtend dutje fruit. Wat moet je doen als je aan het opschuiven bent met de tijden van het eten en dat die tijd dan nu eigenlijk valt in een dutje? Toch voor het dutje geven?'

Wat je wil is dat alle vaste handelingen die je doet wat opschuiven. Maar het is wel goed om de volg orde die je kindje gewend is, aan te houden. Dus eet ze altijd fruit voor haar ochtendslaapje, dan zou ik die volgorde aanhouden, omdat ze dat linkt aan het slapen daarna. Dat betekent dus dat je het fruit ook 10 minuutjes later geeft. Groetjes, Marijke

 

25-10:
'Gister dag 2 van het langzaam opschuiven met de tijd (10min) en nu al tweede ochtend opeens voor 06.00 wakker terwijl ze voorheen 06.15 wakker werd, het lijkt averechts te werken??'

Ik denk dat het meer toeval is eerlijk gezegd. Maar kijk even goed of je niet alleen de laatste wakkertijd oprekt. Je wil dat de hele dag iets opschuift, niet alleen die laatste wakkertijd. Want als je die laatste teveel oprekt en ze dan teveel over haar piek van moeheid heen gaat, dan krijg je dat ze te vermoeid haar bedje ingaat. Kijk het filmpje van dinsdag anders nog even terug. Groetjes, Marijke

'Stel dat je 1 dag niet toekomt om terug te schuiven met 10 min ivm iets wat speelt of je komt laat thuis. Begin je dan bij af als je het ritme wil opschuiven? Je hebt nml 1 week de tijd nodig toch?'

Het is allemaal een gemiddelde hoor en zie ook het filmpje van vandaag over als de opvang niet meewerkt, of kan meewerken. Dan heb je straks na maandag nog een paar extra dagen nodig misschien. Helemaal niet zo erg. Groetjes, Marijke


 

bottom of page