Vroege vogel; wordt jouw kindje elke dag om 5:00u wakker?Heb jij die vroege vogel die altijd rond 5:00u de dag wil beginnen?

Onderzoek de oorzaak

Ik vind 5:00u niet vroeg, ik vind het echt nog nacht. Dat je kindje vroeg wakker wordt komt heel vaak door vermoeidheid die is opgebouwd op de dag. Bij vermoeidheid denk je misschien aan te weinig slaap, maar het kan ook aan de slaapspreiding of de lengte van slaapjes liggen. Of omdat je kindje niet goed weet hoe hij zelf weer in slaap kan vallen, omdat hij altijd hulp krijgt. Maar kan ook te maken hebben met de darmen of prikkelverwerking. Of een combinatie van alles. Ons advies is altijd: werk aan de oorzaak.


Toch kan het op den duur ook gewenning worden, dat vroege wakker worden. ‘Ping!’ Om 5:00u gaat het klokje van je kindje op AAN. En ook al is de oorzaak dan opgelost, de gewenning kan evengoed nog erin zitten.

Dan is de aanpak die jij als ouder doet heel belangrijk. Daarover binnenkort meer.


Eerste stap is om de oorzaak te onderzoeken en daar aan te werken.

Ondertussen is het goed om te weten welke factoren van invloed zijn op het vroege wakker worden.


De biologische klok

De biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in je lichaam op een bepaalde tijd gebeuren. Denk aan wakker en moe worden, maar ook aan honger krijgen. De biologische klok ontwikkelt zich rond de leeftijd dat je kindje 6- 9 weken oud is.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de biologische klok. Zo zet daglicht in de ochtend het klokje van je kindje op scherp. Zodat alle radertjes in het lijfje aan het werk kunnen. Van spijsvertering tot energievoorziening. Het is eigenlijk een spel van hormonen; als je kindje donker ziet, gaat je kindje meer slaaphormoon aanmaken en als er licht in de ogen schijnt, wordt het slaaphormoon juist onderdrukt.

Je kan spelen met je biologische klok. Super handig! Zo kan je lichaam zich bijvoorbeeld aanpassen aan zomer- en wintertijd of een andere tijdszone, door te spelen met licht en donker.

Maar, let op! Als je kindje bijvoorbeeld teveel licht krijgt in de nacht ( denk aan een fel lampje), dan kan het lichaam het verkeerde signaal krijgen. Namelijk dat het ochtend is. Of als je je kindje in de ochtend niet voldoende (dag) licht krijgt, krijgt je kindje ook niet het signaal dat het ochtend is.

Naast licht zijn er nog andere zogenoemde ‘zeitgebers’ die van invloed zijn op het biologische klokje. Dat zijn oa. voeding, beweging en interactie. Maar ook routine in de dag. Zo weet je kindje wat er komen gaat en letterlijk de hormonen in het lichaam reageren hierop.

Onze tips om het biologische klokje een beetje te helpen?

+ Stel je kindje voor 6:00u niet bloot aan daglicht. Maar ook geen IPad of tv. Tot 6:00u in de ochtend zit er in principe slaaphormoon in het lichaam waardoor je mag verwachten dat je kindje nog kan slapen tot minimaal 6:00u.

+ Zorg dat de slaapkamer donker is 8/9 op een schaal van 10;

+ Zorg voor zo min mogelijk interactie voor 6:00u;

+ Start elke dag rond hetzelfde tijdstip;

+ Ga vooral in de ochtend lekker naar buiten;

+ Dim in de avond, ruim voor bedtijd, de lichten;

+ Bouw de dag bewust af.

Leg de lat niet te hoog, denk ook aan jezelf én je partner!

Lieve ouder, kijk ook niet op de minuut nauwkeurig. Ik ga echt niet zeggen dat je precies tot 6:00u moet wachten met opstaan als je al weken vanaf 5:00u bezig bent om je kindje weer in slaap te krijgen. Ik weet hoe zwaar dat is. Dat je soms jezelf of je partner even wil ontlasten en dus toch eerder naar de woonkamer gaat. Dan ben je blij dat het 5:50u is en je in de woonkamer een kop koffie kan maken. Leg de lat dus niet te hoog. Wees realistisch en werk stap voor stap. En werk aan de oorzaak. Want zo lang je die niet onder controle hebt, zal je kindje wakker blijven worden.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur ons gerust een e-mail naar info@bureauvanslaap.nl of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je graag wil weten of we iets voor jouw situatie kunnen betekenen.


Zet hem op,Liefs, ❤️Marijke & team


1.433 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven