top of page

Slaapregressie bij je baby of kind: wat is het?


Een slaapregressie bij je baby of kind is een ontwikkeling in de slaapstructuur

En omdat je kindje na een slaapregressie veel meer kan op slaapgebied, is de term progressie eigenlijk beter.

Dat een slaapregressie gerommel geeft bij het slapen van je baby of kind, kun je waarschijnlijk beamen.

In deze periodes zie je ook vaak grote (mentale en fysieke) ontwikkelingen, verminderde weerstand, doorkomende tandjes; kortom het is een roerige periode.


Kenmerken slaapregressie baby

Kenmerkend aan een slaapregressie bij een baby of kind is dat ze lang(er) wakker zijn in de nacht en moeizamer inslapen.

Heb je überhaupt een slecht slapend baby of kind, dan is het voordeel dat je waarschijnlijk minder verschil ziet in een slaapregressie. Maar helaas gaat slechter slapen na een slaapregressie van je baby of kind niet altijd vanzelf weer over. Want dingen die 'erin sluipen', moeten vaak na de slaapregressie wel weer afgebouwd worden. Dat gaat niet vanzelf. Soms wel, maar meestal vraagt het (weer) om een stapje terug. En dan bedoel ik dus niet terug bij af. Want als de slaapbasis van je baby of kind daarvoor goed was, dan is het echt 1 stapje terug en weer opbouwen.

Deze ontwikkeling in de slaapstructuur, zijn er in de eerste 2 jaar een paar keer:

+ slaapregressie van 4 maanden;

+ slaapregressie van 8 maanden;

+ slaapregressie van 12 maanden

+ slaapregressie van 18 maanden

+ slaapregressie van 24 maanden

En overwegend zijn ze milder naarmate je kindje ouder wordt. Een slaapregressie bij je baby of kind duurt doorgaans 6 weken, maar kent een duidelijke piek op 3 weken.


Wat achtergrond over de slaapregressie bij een baby of kind

Een slaapregressie kan maar liefst zes weken duren en komt dus voor op de volgende leeftijden; de 4 maanden slaapregressie, de 8 maanden slaapregressie, de 12 maanden slaapregressie en de 18 maanden slaapregressie, waarbij de 4 maanden slaapregressie een vervelende is en ook de 8 maanden slaapregressie behoorlijk onrust kan geven. De 12 maanden slaapregressie is mild, mede omdat soms die slaapregressie van 8 maanden gewoon nog lijkt door te werken. De slaapregressie op 18 maanden valt mee, maar heeft als nadeel dat ouders geneigd zijn te snel een slaapje te laten vallen, waardoor de oververmoeidheid en afhankelijke slaapassociaties weer gaan spelen. Hoe dan ook: veel slaapproblemen en slaapgedrag kun je herleiden tot die slaapregressies. Enerzijds omdat alles verandert; want in een keer wordt de oude software verwijderd en een nieuwe software geïnstalleerd zonder gebruiksaanwijzing. Dit geeft even teruggang in het slapen. Maar ook omdat de slaapregressie bij een baby en kind niet zo bekend is als de ontwikkelsprong is. En dan gaat het slapen steeds slechter (zoals: hij wil het slaapje niet meer doen) of omdat er weer teveel wordt geholpen en dan kan je een afhankelijke slaapassociatie ontwikkelen.

Wat te doen tijdens een slaapregressie bij je baby of kind

+ Berust je in het feit dat het een slaapregressie bij je baby of kind tijdelijk is. Ook al kan het - houd je vast- tot 6 weken duren, het is tijdelijk. En er zit een duidelijke piek op 3 weken;

+ Wees extra lief voor je kindje. Net als bij de bekende sprongetjes, heeft je kindje het gewoon wat moeilijker. Extra liefde en knuffels dus. Maar denk ook aan jezelf. Want de periode is pittig en voor je gevoel leef je misschien van sprong, naar tand naar regressie. Dus zorg ook goed voor jezelf en wissel goed af met je partner of schakel hulp in;

+Zorg voor voldoende slaap voor je kindje (en jezelf), want (over) vermoeidheid maakt alles nog moeizamer. Gaat inslapen of doorslapen wat lastiger, zet dan even wat vaker een hulpmiddel in zoals de kinderwagen of draagzak.

+ Zorg voor een goede regelmaat in de dag, dat geeft je baby of kindje houvast;

+ Wen geen nieuwe associaties aan waar je na de slaapregressie weer vanaf wil. Dat is misschien lastig, want je wil ook dát er geslapen wordt. Maar ineens 5 keer per nacht aanleggen aan de borst ipv 1 keer gaat het 'probleem' niet oplossen. Want is het geen voeding, maar alleen voeding als troost? Dan zal je kindje spoedig 5-6 keer gaan komen, want hij vergeet hoe hij zelf weer in slaap gaat komen (afhankelijke slaapassociatie).

+ Trap niet in de valkuil dat je een slaapje moet gaan afbouwen tijdens de slaapregressie van je baby of kind. Tijdens een slaapregressie kan het zijn dat je kindje moeizamer inslaapt. Maar verwar dit niet met het idee dat je kindje langer wakker moet zijn tussen de slaapjes of zelfs een slaapje moet afbouwen. Houd de wakkertijden als richtlijn aan, voor een soepele overgang per leeftijd kan je eventueel onze wakkertijden hulpgids aanschaffen.

Onthoud dit voor na de slaapregressie

Onthoud vooral dat je kindje straks meer kan dan voor de slaapregressie, het is echt een ontwikkeling die je gaat terug zien.

Houd vol.

Maar wees ook eerlijk naar jezelf. Is het slaapgedrag voor de slaapregressie ook niet goed, heb je het gevoel dat je steeds 2 stappen op en weer een stap terugdoet? Trek dan aan de bel, wij kunnen als kinderslaapcoach altijd met je meekijken. Want slapen gaat niet vanzelf goed na een slaapregressie, als die basis al niet goed stond.

Bel gerust als je wil dat ik of mijn team eens naar je verhaal luistert.

Meer weten over hoe onze aanpak is? Je kan altijd een vrijblijvende en gratis kennismaking inplannen.


Zet hem op,


Lieve groetjes, Marijke & team

Kinderslaapcoach

Bureau van slaap

06 15 04 66 36

' Ik ben Marijke Smeding, founder van Bureau van slaap en gecertificeerd kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar. Ook ben ik trotse moeder van 2 kinderen en naast slaapcoach voor baby en kind ook ervaringsdeskundige. Samen met mijn team helpen wij 95% van de gezinnen succesvol naar meer slaap, met onze liefdevolle aanpak. Bureau van slaap kijkt altijd eerst overkoepelend wat het lekker slapen in de weg staat en werkt met ouders aan de oorzaak van het slaapgedrag. Wij zijn succesvol met onze methodiek en staan bekend om onze liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen.

Dus doet jouw kindje alleen maar korte slaapjes van 20 tot 30 minuten, de zogenoemde hazenslaapjes? Of wordt jouw kindje altijd om 5:00u wakker en is dus een echte vroege vogel? Slaapt jouw kindje niet door en heeft je baby nog veel nachtvoeding nodig? Valt je baby niet zelf in slaap?


Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek.'








Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page