top of page

'Negatieve associatie met bedje: Jouw baby huilt zodra in bed gelegd .'


Mijn baby huilt zodra in bed gelegd

Heeft jouw baby een negatieve associatie met het bedje? Huilt jouw baby zodra in bed gelegd?


Gaat jouw baby huilen zodra je je baby in bed legt of het slaapkamertje binnenloopt?


Dan is de kans groot dat hij een negatieve associatie met zijn bedje heeft. Een kindje kan een negatieve associatie met zijn bedje ontwikkelen als je bijvoorbeeld geprobeerd hebt om je kindje te laten slapen met een gecontroleerd laten huilen methode, waarbij je hem hebt laten huilen in zijn bedje.

Je kindje heeft zich dan angstig en gespannen gevoeld, waardoor hij nu denkt dat het slapen steeds zo gaat verlopen. Doordat hij dat gevoel krijgt, gaat je baby huilen zodra je hem in bed legt.


Fysieke onrust zorgen voor negatieve associatie, waardoor je kindje huilt zodra je je baby in bed legt.

Ook kan je kindje een onprettige tijd hebben gehad in zijn bedje door fysieke onrust zoals krampjes (wat liggend versterkt wordt) of reflux (terugvloeien van de maaginhoud). Daardoor associeert je kindje het slapen met die pijnlijke ervaring. En ook al speelt de fysieke onrust niet meer, hij heeft het zo ervaren en huilt dus zodra je je baby in bed legt. Nu moet je baby leren dat het niet meer zo is. En vooral leren dat zijn bedje een fijne slaapplek is.


Andere reden dat je baby huilt zodra je je baby in bed legt.

Een andere reden kan zijn dat je kindje gewend is altijd bij jou te slapen. En dan associeert hij zijn bedje met ' niet bij mijn moeder slapen'. En dat wil hij niet en gaat daarom huilen zodra je je baby in bed legt.


De oplossing om je baby een fijne associatie met zijn bedje te geven

De oplossing is om je kindje te laten zien dat zijn bedje een fijne slaapplek is. Dit betekent dat je hem wakker in zijn bedje legt, maar hem wel geborgenheid geeft en troost als hij je nodig heeft. Door bij hem te blijven zal hij rustig worden omdat hij je aanwezigheid voelt. Je kan natuurlijk niet de hele tijd bij hem blijven, dus dit bouw je langzaam af .Deze stappen kun je zo geleidelijk doen als nodig. Moet je kindje huilen, dan troost je hem en leg je hem weer terug. Dit blijf je herhalen.

Onze training 'liefdevol zelf leren slapen', kan je hier goed bij begeleiden.


Werkt het niet, of is het protest té groot? Dan kan je ook tijdelijk gaan werken met een andere slaapplek die meer garantie heeft op een succesvol slaapje. Bijvoorbeeld de kinderwagen. Dit doe je om niét slapen en oververmoeidheid te voorkomen. Op die manier doorbreek je die vicieuze cirkel even en herintroduceer je na een paar weken zijn eigen bedje weer geleidelijk.


Lukt het toch niet helemaal zelf? Modder dan niet te lang aan. Wij kunnen jou als kinderslaapcoach helpen, door met je mee te kijken naar het grotere geheel en je te coachen om je kindje weer vertrouwd te laten raken met zijn bedje. Zodat we op een liefdevolle manier kunnen doorbreken dat jouw kindje huilt zodra je je baby in bed legt.


Lieve groetjes,

Marijke & team

06 15 04 66 36

Volg ons op Instagram!



TIP: Ken jij onze 'video slaap- bibliotheek' al? Dit is een mooie, geordende bibliotheek met een verzameling van 70 filmpjes (bijna 2 uren) met korte, praktische slaaptips.


Bijvoorbeeld.. + Hoe kan je de overgang van 2 naar 1 slaapje het beste aanpakken? + Wat is de truc om hazenslaapjes (20-30 minuten slaapjes) te verlengen? + Helpt een papfles om door te slapen? + Kan jouw dreumes bij 15 mnd over naar 1 slaapje? + Hoeveel slaapuren heeft je newborn nodig?


Door de jaren heen hebben we héél veel korte filmpjes met slaaptips gemaakt. Deze filmpjes hebben we nu allemaal op alfabetische volgorde geordend, zodat jij snel & makkelijk antwoord hebt op je vragen!

Voor een kleine bijdrage heb jij onbeperkt toegang! De video slaap-bibliotheek wordt wekelijks ge- updatet en bijgevuld. Klik hier voor meer informatie

3.377 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page