'Mijn kindje huilt zodra hij zijn bedje ziet'


Weetje..


Gaat jouw kindje huilen zodra je het slaapkamertje binnenloopt en je kindje zijn bedje ziet?


Dan is de kans groot dat hij niet zo'n fijne associatie met zijn bedje heeft. Een kindje kan een negatieve associatie met zijn bedje ontwikkelen als je bijvoorbeeld geprobeerd hebt om je kindje te laten slapen met een methode waarbij je hem hebt laten huilen in zijn bedje.

Je kindje heeft zich dan angstig en gespannen gevoeld, waardoor hij nu denkt dat het slapen steeds zo gaat verlopen. Doordat hij steeds dat gevoel krijgt, gaat het (in)slapen vanzelfsprekend niet lekker.


Ook kan je kindje een onprettige tijd hebben gehad in zijn bedje door fysieke onrust zoals krampjes (wat liggend versterkt wordt) of reflux (terugvloeien van de maaginhoud). Daardoor associeert je kindje het slapen met die pijnlijke ervaring. En ook al speelt de fysieke onrust niet meer, hij heeft het zo ervaren en hij moet nu leren dat het niet meer zo is. En vooral leren dat zijn bedje een fijne slaapplek is.


Een andere reden kan zijn dat je kindje gewend is altijd bij jou te slapen. En dan associeert hij zijn bedje met ' niet bij mijn moeder slapen'. En dat wil hij niet en gaat daarom protesteren.


De oplossing is om je kindje te laten zien dat zijn bedje een fijne slaapplek is. Dit betekent dat je hem wakker in zijn bedje legt, maar hem wel geborgenheid geeft en troost als hij je nodig heeft. Door bij hem te blijven zal hij rustig worden omdat hij je aanwezigheid voelt. Je kan natuurlijk niet de hele tijd bij hem blijven, dus dit bouw je langzaam af door steeds wat verder weg te gaan zitten. Deze stappen kun je zo geleidelijk doen als nodig. Moet je kindje huilen, dan troost je hem en leg je hem weer terug. Dit blijf je herhalen.


Werkt het niet, of is het protest té groot? Dan kan je ook tijdelijk gaan werken met een andere slaapplek die meer garantie heeft op een succesvol slaapje. Bijvoorbeeld de kinderwagen. Dit doe je om niét slapen en oververmoeidheid te voorkomen. Op die manier doorbreek je die vicieuze cirkel even en herintroduceer je na een paar weken zijn eigen bedje weer geleidelijk.


Lukt het toch niet helemaal zelf? Modder dan niet te lang aan. Ik kan je helpen door met je mee te kijken naar het grotere geheel en je te coachen om je kindje weer vertrouwd te laten raken met zijn bedje.


Lieve groetjes,

Marijke Smeding

| Bureau van slaap |

06 15 04 66 36

marijke@bureauvanslaap.nl

Meer lezen over slaap? Vraag dan nú de gratis slaaptips aan!

191 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven