Help, mijn baby doet alleen maar korte & onrustige slaapjes!

Doet jouw baby alleen maar korte slaapjes van 20-30 minuten en schrikt hij dan steeds wakker?

Wat een gedoe, want het zorgt er waarschijnlijk voor dat je de hele dag bezig bent met 'slapen en in slaap krijgen'. En naast dat het vervelend is voor jezelf (omdat je geen moment voor jezelf hebt), is het ook vervelend voor je baby.


Want een kort slaapje van 20-30 minuten zorgt voor onvoldoende herstel. En onvoldoende herstel leidt vaak tot een oververmoeide baby. En dan kom je snel terecht in die cirkel van korte slaapjes> moeilijk zelf in slaap komen> meer hulp moeten bieden door wiegen& voeden> onrustige baby die vaak wakker wordt in de avond en nacht> oververmoeidheid en zo blijft de cirkel doorgaan.


Dat je baby alleen maar korte slaapjes doet kan met een aantal dingen te maken hebben. Van een onjuiste slaapspreiding en slaaphoeveelheid, tot de timing van de slaapjes (te laat óf te vroeg zorgt voor moeilijker in slaap komen) Tot aan teveel prikkels, te licht slaapkamertje of fysieke factoren.


Maar ook een hele belangrijke factor is dat een kindje niet zelf in slaap kan vallen. En dat zelf in slaap vallen gaat ook niet vanzelf. Slapen is een aangeleerde vaardigheid en daar mag je je kindje best bij helpen dus. Helpen door je kindje liefde en geborgenheid te geven en het vertrouwen van veiligheid. Door je kindje niet alleen te laten, maar door erbij te blijven. Door je baby slaperig, maar nog wel wakker in bed te leggen. Dat gaat niet vanzelf en vergt even tijd. Waarbij responsief reageren heel belangrijk is.


Dat je kindje zelf in slaap kan vallen is belangrijk. Want kan je baby dat niet, dan heeft hij je altijd nodig als hij even wakker wordt. Kindjes die niet zelf in slaap kunnen vallen slapen bovendien lichter en alerter. En dat 'even wakker worden' doen ze vaak. Dat heeft alles met de verschillende slaapfases binnen een slaapcyclus te maken.


Daarom even wat technische achtergrond....Tijdens de slaap doorloopt je baby (iedereen overigens) verschillende slaapcycli. Een slaapcyclus duurt bij een baby 45 minuten en bestaat uit verschillende slaapfasen van lichte en diepere slaap. Tijdens de zogenoemde REM-slaap (diepere slaap 10-20 min.) droomt je baby veel en kan daarbij veel gaan bewegen. En dat is soms wel zóveel dat hij zichzelf wakker maakt. Inbakeren kan dan een oplossing zijn of je kindje strak en kort instoppen.


Maar heeft je kindje die fase 'doorstaan', dan is er nog de overgang naar de volgende fase, waarbij er een schokje door het lijfje gaat door spierbewegingen. Daar kan je kindje ook weer van wakker schrikken. Daarnaast zijn er nog de omgevingsgeluiden die je kindje kunnen waken.


Daarom is het zo belangrijk dat je baby zelf in slaap kan vallen. Want als hij dan even wakker wordt, weet hij zelf weer hoe hij verder kan slapen en dus de volgende slaapfase bereikt. Kan hij dat niet, dan zal je baby altijd gaan huilen, omdat hij weer die hulp van jou nodig heeft. En zo beland je in die vicieuze cirkel.


Goed slapen betekent dus dat je baby een slaapcyclus kan afronden. Want een baby die drie keer 20 of 30 minuten slaapt is veel minder uitgerust dan een baby die twee keer 45 minuten of één keer anderhalf uur slaapt.


Ook na elke slaapcyclus wordt je baby even wakker. Maar heeft hij geleerd zelf in slaap te vallen? Dan heeft hij ook dan jou niet nodig om weer de volgende slaapcyclus te pakken en leert hij slaap consolideren (slaapcycli achter elkaar te plakken).


Wat als....Blijft je kindje ondanks mijn tips toch korte slaapjes doen en zit je in die vicieuze cirkel? Dan is wat extra hulp verstandig. Ik kijk graag overkoepelend met je mee om die vicieuze cirkel te doorbreken.


Lieve groetjes, Marijke

06 1504 66 36

marijke@bureauvanslaap.nl

1.771 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven