• Eva-

Alleen maar mama, mama, mama of... papa, papa, papa?


Alleen mama kan jullie kindje naar bed brengen? Of juist alleen papa of de andere ouder?


Herken je dit? In onze praktijk komen we het vaak tegen: kindjes die gewend zijn om door een ouder naar bed gebracht te worden. En dit is dan vaak mama... Met gefrustreerde papa's en mama's tot gevolg.

Tegenwoordig zie je steeds minder de -van oudsher- traditionele rolverdeling van vader werkt en moeder is thuis. Dit is de afgelopen tientallen jaren enorm verandert. Toch werkt momenteel nog ongeveer de helft van de mannen meer uren per week dan vrouwen. Grappige is dat je zou denken dat de Corona- periode (met het hele gezin aan huis gekluisterd), hier een verandering in gemaakt zou hebben. Maar uit onderzoek van Intermediair blijkt het tegendeel waar. Dit heeft er ook mee te maken dat moeders vanuit nature meer de behoefte hebben dat alles op rolletjes loopt en eisen meer van zichzelf (bron: Intermediair). Ze stellen hogere eisen aan zichzelf om - in hun ogen- een goede moeder te willen zijn. En moeders werken in de praktijk daardoor minder omdat ze het lastiger vinden om én die goede moeder & partner, én de zorg, én het werk én een sociaal leven te combineren.


Is mama meer thuis en brengt zij de kindjes vaker naar bed? Dan is mama als het ware onderdeel geworden van het bedtijdritueel en je kindje associeert mama in de context van naar bed gaan, met slapen. Dus doet papa af en toe het ritueel? Dan gaat het opeens heel moeilijk. Hoe kun je dit voorkomen?

De basis voor gelijkwaardig ouderschap wordt al gelegd vanaf de geboorte. Afgelopen week vierden we het jubileum van het uitgebreide partnerverlof (officiële naam: geboorteverlof). Precies een jaar geleden is het partnerverlof uitgebreid naar 5 weken (voor 1 juli 2020 was dit een paar dagen). Dit is geweldig nieuws want de kans om een evenwaardige rol als ouder te kunnen pakken wordt zo een stuk groter. Het is heel fijn voor de hechting met je kindje.


Dus beiden veel meer de kans om je kindje te leren kennen, te werken aan een mooie hechting en basis en te zien wat je kindje nodig heeft. Maar ook je kindje te laten wennen dat beide ouders een liefdevolle begeleiding kunnen doen bij het naar bed brengen. Doorgaans hadden mama's die kansen een stuk meer. Nu ook papa of de andere ouder meer tijd heeft, kan ook de andere ouder dit samen met hun kindje leren door het kindje simpelweg heel vaak naar bed te brengen. Oefenen, oefenen, oefenen dus.

Maar wat als je al in de mama, mama, mama of papa, papa, papa- fase zit? Wat als jouw baby alleen door de ene ouder naar bed gebracht wil worden?


Ook dan zal de andere ouder en baby stap voor stap aan elkaar moeten wennen bij het naar bed brengen. Werk aan een liefdevol, maar consequent bedritueel en die mag onderling van elkaar best en klein beetje verschillen hoor.

En dit hoeft niet in een keer helemaal te lukken en het is zeker niet nodig om je baby te laten huilen. Protesteert je kindje? Troost hem en sus hem. Stel hem op zijn gemak.

Zorg dat je de juiste mindset hebt, echt dit voelt je kindje. Sta jij aan dit bedje met de gedachte;' ik weet dat je liever door mama naar bed wordt gebracht....' Jouw kindje voelt dat. Geloof erin, jij hebt net zoveel liefde.


Begin anders eens met de andere ouder deel uit laten maken van het huidige bedtijdritueel; breng jullie baby dus eerst eens samen naar bed. Laat de andere ouder steeds meer onderdelen van het bedtijdritueel overnemen terwijl jij nog wel in zicht bent en uiteindelijk, met veel liefde, oefening en geduld, zal de andere ouder en je kindje het helemaal zelf kunnen.


Lukt het ondanks deze tips toch niet helemaal lekker, dan speelt er misschien meer. Als de basis niet goed loopt, denk aan ritme, spreiding of prikkelverwerking, dan kan je ook minder goed van je kindje verwachten dat hij makkelijk in slaap valt.


Marijke of ik willen altijd eens met je meekijken.


Zet hem op,

Marijke & Eva | Bureau van slaap

info@bureauvanslaap.nl

06 15 04 66 36
556 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven